Huub Artz snelt naar felbevochten Europese titel: “Ik had dit echt niet verwacht”
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2024 om 17:37

Huub Artz snelt naar felbevochten Europese titel: “Ik had dit echt niet verwacht”

De vierde gouden medaille voor Nederland op het Europees kampioenschap wielrennen is een feit. Na eerdere zeges bij de junioren mannen (Michiel Mouris), Mixed Team Relay en beloften vrouwen (Sofie van Rooijen), veroverde Huub Artz vrijdag de titel bij de beloften mannen. En dat na een loodzware wedstrijd. “Dit is echt geweldig”, waren zijn eerste woorden in het flashinterview.

Artz rekende na 162 kilometer – in een sprint-à-deux- af met de sterke Duitser Niklas Behrens. Voor de start had de 22-jarige renner geen rekening gehouden met een dergelijk koersscenario. “Ik had dit echt niet verwacht. Ik was de hele week aan het denken: hoe kan ik hier winnen?”

“Ik zei tegen mijn ploegleider: het zal wel een sprint worden. De wedstrijd brak echter eerder open dan verwacht. We zaten in een heel mooie kopgroep, met daarbij drie Nederlanders”, doelt Artz op zijn landgenoten Tibor del Grosso en Jesse Kramer.

“We openden al in een vroeg stadium de koers, maar er zaten wel allemaal sterke renners in de kopgroep. Aan het einde was het gewoon de vraag wie nog over de beste benen beschikte. Blijkbaar was ik dat. Ik ben echt heel blij met de manier waarop ik heb gereden. Dit is echt geweldig.”

Behrens, Artz en Lozouet op het podium – foto: Cor Vos

Bekroning
Voor Huub Artz is deze Europese titel een bekroning op een al succesvol seizoen. De allrounder won eerder dit jaar namelijk al de beloftenversie van Gent-Wevelgem en reed ook naar een etappezege in de Giro Next Gen. Artz – die al een tweejarig profcontract bij Intermarché-Wanty op zak heeft – liet zich dit seizoen ook al meerdere keren zien tussen de profs, zoals in de Tour of Oman.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.