Ilkhan Dostiyev bekent dopinggebruik, Astana Qazaqstan Development reageert geschokt
Ter illustratie - foto: Cor Vos
dinsdag 10 september 2024 om 11:50

Ilkhan Dostiyev bekent dopinggebruik, Astana Qazaqstan Development reageert geschokt

Ilkhan Dostiyev heeft bekend doping te hebben gebruikt. De UCI meldde maandag dat de 22-jarige Kazach betrapt was op CERA, een variant van EPO. Zijn ploeg Astana Qazaqstan Development heeft het contract van de renner per direct beëindigd na zijn bekentenis.

Dostiyev testte positief bij een out-of-competition controle op 30 juli 2024. De renner heeft daarop bekend dat hij doping heeft gebruikt. “Het nieuws kwam als een schok en teleurstelling voor ons”, reageert Astana Qazaqstan Development bij monde van teammanager Alexandr Shushemoin op de ploegsite. “We vertrouwden Ilkhan Dostiyev als een van onze kopmannen en hadden grote verwachtingen van hem, verwachtingen die nu volledig kapot zijn geslagen.”

“Nadat we de informatie binnenkregen, hebben we direct contact opgenomen met de renner en een verklaring geëist, die Dostiyev ook heeft gegeven. Hij heeft ook aangegeven volledig mee te willen werken met de UCI en antidoping-instanties. Ik kan met absolute zekerheid stellen dat Astana Qazaqstan Development geen connectie heeft met dit incident. Ons team heeft een ‘zero-tolerance’-beleid. We werken constant met onze renners samen en doen ons best om hen niet alleen te doen begrijpen wat de gevolgen zijn van dopinggebruik, maar ook de absurditeit van pogingen om de dopingregels te schenden.”

“Gezien het feit dat Dostiyev heeft bekend dat hij de dopingregels heeft overtreden, is de renner geschorst, en zijn contract is per direct beëindigd. We werken nu volledig en open samen met alle organisaties die betrokken zijn om de details boven water te halen van wat er is gebeurd”, sluit Shushemoin af.

Doorbraakjaar
Dostiyev viel in zijn eerste jaren als belofte niet erg op, maar maakte in 2024 indruk. Zo werd de Kazach in februari al tweede in de Tour du Rwanda, achter Joseph Blackmore, die inmiddels prof is bij Israel-Premier Tech. Later won hij een rit in de Orlen Nations Grand Prix, een prestigieuze rittenkoers voor beloften. Dat deed hij ook in de Giro Ciclistico della Valle d’Aosta-Mont Blanc, waar hij in het eindklassement enkel Jarno Widar voor zich moest dulden. En in augustus schreef Dostiyev ook nog de Ronde van Roemenië (2.2) op zijn naam.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.