In schaduw van Tour de France boekt Johannes Adamietz eerste profzege in Slowakije
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 29 juni 2024 om 14:52

In schaduw van Tour de France boekt Johannes Adamietz eerste profzege in Slowakije

Johannes Adamietz heeft zaterdag de vierde etappe van de Ronde van Slowakije gewonnen. De 26-jarige Duitser van Lotto Dstny zat in de vlucht van de dag die standhield in een lastige etappe naar Ružomberok. Adamietz bleek in de venijnige finale over de snelste benen te beschikken, voor medevluchter Kyrylo Tsarenko (Corratec-Vini Fantini). De favorietengroep kwam te laat, maar Mauro Schmid wist door zijn zesde plaats wel de leiderstrui over te nemen.

Na de ritwinst van Julian Alaphilippe op vrijdag begon het slotweekend van de Ronde van Slowakije met een zware etappe van 183 kilometer van Partizánske naar Ružomberok. Het tweede deel van de rit werd gekleurd door twee lange beklimmingen en in de laatste 15 kilometer de heuvels van Kalvaria: eerst van 2,1 km aan 5,5% en daarna van 1 km aan 10,1%. Na een korte afdaling lag de finishstreep.

De kopgroep van de dag bestond uit vier renners, met Johannes Adamietz (Lotto Dstny) als meest bekende renner. Hun voorsprong liep op tot meer dan negen minuten, maar bij het begin van de ultieme finale met de twee heuvels was dat al teruggebracht tot minder dan twee minuten. Vooral Soudal Quick-Step kleurde daar de koers om Alaphilippe goed af te zetten.

Peloton komt te laat
De achtervolging kwam echter te laat op gang, want de kopgroep met Adamietz, Andrea Garosio (Polti Kometa), Kyrylo Tsarenko (Corratec-Vini Fantini) en Pierre Thierry (Arkéa-B&B Hotels) hield knap stand op die laatste klimmetjes. Ondanks aan aanval van onder meer Alaphilippe en Zwitsers kampioen Mauro Schmid (Jayco AlUla) mochten de koplopers sprinten om de overwinning.

De Oekraïner Tsarenko ging die oplopende sprint het eerst aan, maar hij werd in de laatste rechte lijn geremonteerd door Adamietz, die daarmee zijn eerste profzege ooit behaalde in Slowakije. De eerste renners van het peloton volgden 17 seconden later, daar won Jenno Berckmoes de sprint om de vijfde plaats. Mauro Schmid werd vijfde en nam daardoor de leiderstrui over van ploegmaat Anders Foldrager. Het verschil met nummer twee Alaphilippe is twee seconden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.