INEOS Grenadiers gaat door een moeilijke periode: “We moeten zeker in de spiegel kijken”
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
zondag 15 september 2024 om 09:10

INEOS Grenadiers gaat door een moeilijke periode: “We moeten zeker in de spiegel kijken”

INEOS Grenadiers was jarenlang de dominante ploeg in het peloton, toch zeker op rondegebied, maar tijden veranderen. De Britse formatie is inmiddels voorbijgestoken door Visma | Lease a Bike en UAE Emirates, maar ook op bestuurlijk vlak is er het nodige gebeurd. Maar waar wringt nu precies de schoen? Geraint Thomas legt de vinger op de zere plek.

De inmiddels 38-jarige Brit was er al bij toen de ploeg in 2010 werd opgericht onder (toen nog) Sky Procycling en kan dus als geen ander een oordeel vellen. “Er is niet één oorzaak of reden waarom we momenteel door een moeilijke fase gaan. Er spelen verschillende dingen. Het belangrijkste is nu om samen op te trekken, dat we hetzelfde nastreven. Het is iets wat we samen moeten oplossen”, zegt Thomas in zijn podcast Watts Occuring.

“Er zijn grote ambities en doelen, maar laten we eerst beginnen met het winnen van een paar wielerwedstrijden. Laten we eerlijk zijn: Pogacar en Vingegaard zijn moeilijk te verslaan, maar er zijn nog heel veel andere wedstrijden. En er rijden nog altijd veel goede renners voor onze ploeg.”

Optimisme
“We kunnen nog altijd zeer succesvol zijn”, is de Tourwinnaar van 2018 van mening. “Het was dit jaar vaak net niet. Dat moet je kunnen omkeren. Maar we moeten zeker ook een paar eerlijke gesprekken voeren en in de spiegel kijken.”

Ook zijn ploeggenoot en vaste podcastmaat Luke Rowe, die aan het einde van het seizoen zal afzwaaien als profrenner, laat zijn licht schijnen op de huidige situatie. “Van buitenaf lijkt het allemaal kommer en kwel, maar ik geloof in de mensen binnen onze organisatie. Het geloof is er dat de ploeg kan terugkeren op het allerhoogste niveau, maar het is iets van de lange adem.”

Rigoureuzere methodes

Bij INEOS Grenadies is afgelopen winter de bezem door de organisatie gegaan. Met John Allert aan het roer wil de Britse miljoenenformatie het gat dichten met UAE Emirates en Visma | Lease a Bike, zo liet de nieuwe ploegbaas in mei weten in een uitgebreid interview met GCN. “Het is duidelijk dat we ons werk strategisch moeten herzien”, aldus Allert.

“Het is duidelijk dat we rigoureuzere methodes moeten gebruiken om onze achterstand op UAE Emirates en Visma | Lease a Bike te dichten. Wij hebben niet stilgestaan, maar anderen hebben zich sneller ontwikkeld dan wij de laatste twee, drie jaar. We moeten in de spiegel kijken en eerlijk zijn daarover.”

“Maar er is niet een specifieke oplossing. Wel is de tijd van marginal gains voorbij. We gaan voor maximal gains, maximale resultaten. En dat is best lastig om te bereiken, maar dat kunnen we alleen bereiken door ontwrichtend en innovatief te zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.