Intermarché-Wanty levert twee Europees kampioenen: “Geen verrassing”
@cyclingmedia_agency
maandag 16 september 2024 om 08:22

Intermarché-Wanty levert twee Europees kampioenen: “Geen verrassing”

Met elf medailles, waarvan zes gouden, kan Nederland terugkijken op een uiterst succesvol Europees kampioenschap. Aike Visbeek, sportief directeur van Intermarché-Wanty, doet dat ook. Hij ziet drie renners die aan zijn ploeg gelieerd zijn in de prijzen vallen. “Het onderstreept dat we aan de toekomst bouwen”, zegt hij tegen WielerFlits.

Met Huub Artz (U23) en Felix Ørn-Kristoff (U19) rijden er volgend seizoen twee Europees kampioenen binnen de structuur van Intermarché-Wanty. Madis Mihkels sprintte bij de profs naar de derde plek, maar na twee jaar gaat hij de ploeg verlaten voor een nieuw avontuur bij EF Education-EasyPost.

De 22-jarige Artz maakt na een nu al succesvol seizoen de overstap naar het WorldTeam. De 18-jarige Ørn-Kristoff, het halfbroertje van Alexander Kristoff, rijdt momenteel nog op clubniveau, maar krijgt al begeleiding van de opleidingsploeg waar hij volgend jaar voor zal uitkomen.

“Daar ben ik heel trots op”, vertelt Visbeek vanuit Montréal, waar hij als ploegleider actief is bij het Canadese tweeluik WorldTour-koersen. “Dit onderstreept denk ik dat we aan de toekomst bouwen. Het is geen toeval dat deze twee mannen Europees kampioen worden. De keuze van Ørn-Kristoff is best bijzonder. Hij kon naar alle grote ploegen en kiest heel duidelijk voor ons project.”

Strijd om talent
De laatste jaren is er een felle strijd losgebarsten tussen WorldTeams in de zoektocht naar nieuwe talenten. Dat het Intermarché-Wanty, een ploeg met minder financiële slagkracht dan de topteams, toch lukt om toptalenten te strikken en klaar te stomen voor de WorldTour, is volgens Visbeek geen verrassing.

“Waar wij denk ik een voorsprong hebben ten opzichte van andere ploegen is dat onze opleiding niet eindigt bij de opleidingsploeg. Wij trekken die lijn door naar het WorldTeam. Kevin Van Melsen is de hoofdploegleider bij de opleidingsploeg en hij doet ook een aantal profkoersen, waarbij de jonge jongens mee zijn.”

Dimitri Claeys is onze talent scout. Hij is bij het hele proces betrokken; vanaf dat ze bij ons binnenkomen totdat ze naar de WorldTour gaan. Voor iedere jongere ligt een heel plan klaar en dat voeren we uit.”

“Weet je wat ook een groot verschil is? Bij ons op het trainingskamp in december zitten de beloften gewoon aan tafel bij de WorldTour-renners. Dat leidt meteen tot heel andere verhoudingen. Als ze bij ons prof worden, is het niet meer spannend. Want ze hebben al koersen met het WorldTeam gedaan en ze zijn al mee geweest op trainingskamp. Biniam (Girmay, red.) weet wie die belofterenners zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.