Interview Bulgac: “Ik pak deze kans met beide handen aan”
dinsdag 30 april 2013 om 08:49

Interview Bulgac: “Ik pak deze kans met beide handen aan”

brian bulgac

foto: Sirotti

Brian Bulgac kreeg maandagmiddag te horen dat hij alsnog komende zaterdag in Napoli wordt verwacht voor de start van de Giro d’Italia. De Nederlander zat in eerste instantie niet bij de negenkoppige selectie van Lotto-Belisol, maar omdat Tim Wellens en Olivier Kaisen kampen met blessures, mag de 25-jarige Almeerder toch naar Italië. “Ik ben hier zeer blij mee”, zegt Bulgac in een interview met WielerFlits. “Ik ga deze kans met beide handen aanpakken.”

“Zondagavond belde de ploegleiding al dat ik misschien mag starten, maar vanmiddag werd het pas definitief.” Bulgac was een deel van de dag dus in afwachting over zijn lot. “Maar ik heb niet de hele dag bij de telefoon gezeten hoor. Ik heb gewoon mijn ding gedaan. Ik heb eerst even losgereden van Romandië. Daarna heb ik wat achterover geleund op de bank, goed gegeten, goed gedronken, de masseur bezocht en even TV gekeken. Natuurlijk zit je wel te hopen. Ik voel me nu supersterk en je hoopt dat je dan die kans krijgt.”

En die kans heeft het Nederlandse talent inderdaad gekregen. “Daar ben ik heel erg blij om. Ik ga mijn uiterste best doen. Ik ging van te voren nergens vanuit. Ik ben vooral steeds bezig om overal zo goed mogelijk aan de start te staan. Natuurlijk, het is een droom om een grote ronde te rijden. Dat is voor iedereen zo. Je bent er natuurlijk wel mee bezig, maar wat ik al zei: het is voor mij het belangrijkste om overal zo goed mogelijk te rijden. Als ik niet in orde zou zijn, zou ik zeker ook niet starten in de Giro. Maar ik ben nu in orde en ik ben écht blij dat ik de kans krijg.”

In eerste instantie zat Bulgac niet bij de definitieve selectie van Lotto-Belisol. Dat terwijl hij een jaar eerder wel zijn debuut mocht maken in de Giro. Was dat een grote teleurstelling? “Nee. Natuurlijk is het jammer, maar ik was niet teleurgesteld. Er zijn tig andere koersen waar je je ding kan doen. Je mag je kop niet laten hangen, want dan gaat je hele seizoen er onder lijden. Je moet altijd blijven vechten. Altijd je hoofd omhoog houden. Ik probeer er altijd het mooiste van te maken.”

Bulgac

foto: Bulgac reed vorig jaar in de Giro vaak in de aanval (Sirotti)

De Almeerder kent geen ideale voorbereiding op de Giro. Dat is wellicht de reden dat hij niet meteen bij de eerste negen voor de Giro zat. In de Ronde van het Baskenland moest de 25-jarige renner voortijdig opgeven met griep. “En in de Amstel was ik voor mijn doen heel erg goed, maar kwam ik jammer genoeg ten val. Daarna stond mijn bekken extreem scheef, waardoor ik de kracht in mijn benen niet goed kwijt kon. Dat was gewoon heel jammer. Maar ik weet niet of het hierdoor komt dat ik eerst niet bij de definitieve selectie zat.”

Inmiddels zit het met de vorm van Bulgac weer goed. “In Romandië was ik prima in orde. Dat ga ik meenemen naar de Giro. De vorm is er zeker. Ik werd in Romandië ook elke dag steeds beter. Dat is een goed teken. Ik denk dat ik er klaar voor ben.” Woensdag vertrekt hij met de ploeg naar Italië. Dan krijgt de Lotto-renner te horen wat zijn taak wordt voor de komende drie weken. In zijn eerste Giro stond Bulgac vooral bekend om zijn aanvalslust. De debutant was toen enkele keren in de vroege ontsnapping te zien. “Ik ben iemand die erg van aanvallen houdt”, bevestigt de Nederlander.

“Ik ga gewoon luisteren naar wat de ploeg zegt. Ik val graag aan, maar dat is niet altijd het verstandigste. In de ploeg hebben we mannen met veel kennis en ervaring die mij daarbij kunnen adviseren.” Ook Bulgac heeft inmiddels een Giro in de benen. “Je weet nu dus hoe bepaalde dingen werken. Je kan het op twee manieren bekijken: ik heb nu meer inhoud dan vorig jaar én minder onbevangenheid. Je denkt dus meer na.” Tot slot doet Bulgac een voorspelling over het Giro-podium: “Ik denk dat Wiggins gaat winnen voor Nibali. Het is lastiger om de derde plek te raden, maar ik ga voor Hesjedal.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.