Is de gele droom van triatleet Kristian Blummenfelt realistisch? Victor Campenaerts denkt van wel
Victor Campenaerts - foto: Cor Vos
dinsdag 30 juli 2024 om 15:55

Is de gele droom van triatleet Kristian Blummenfelt realistisch? Victor Campenaerts denkt van wel

Het deed de wenkbrauwen behoorlijk fronzen in de wielerwereld, toen naar buiten kwam dat triatlon-ster Kristian Blummenfelt in 2028 de Ronde van Frankrijk wil winnen. Hoogmoed, klonk het oordeel van velen. Maar volgens Victor Campenaerts is het niet onmogelijk dat de Noor zijn torenhoge ambities verwezenlijkt.

Het was Olav Aleksander Bu, de trainer van Blummenfelt, die zondag de grote plannen van zijn atleet uit de doeken deed. Het is de bedoeling dat Blummenfelt in 2025 zijn debuut maakt als wegwielrenner en na enkele leerjaren in 2028 de Tour wint. “We denken dat we het echt zullen gaan testen in 2027 en dan is daarna het doel om all-in de te gaan in de Tour de France van 2028”, klonk het.

Vakidioot
Campenaerts, zelf een oud-triatleet, denkt niet de woorden van Bu over Blummenfelt bluf zijn. “Ik geloof erin”, zegt de Belg, die Blummenfelt ‘zeer goed’ kent en ook contact heeft met Bu, in gesprek met Het Nieuwsblad. “Mentaal kennen zij hun gelijken niet. Als jullie denken dat ik een vakidioot ben… Wel, ik kan iedereen garanderen dat ik niet eens tot aan hun hielen kom.”

“Na zijn olympische titel in Tokio stuurde ik een bericht om Kristian te feliciteren en vroeg hen of ze nu even gingen rusten. Wel, ze hadden één dag genomen om het olympisch dorp te bezoeken, één dag om naar huis terug te keren en daarna begonnen ze te trainen voor het volgende doel.”

“Het is hen menens”
Voor Campenaerts kwamen de uitspraken van Bu niet als een verrassing. Hij wist in april al dat Blummenfelt het plan had opgevat om te gaan koersen en op het allerhoogste te mikken. “Ik vroeg aan zijn coach of hij wel besefte dat het voor hen niet evident zou zijn om in een profpeloton te fietsen. Dat beseften ze, zei hij, want ze waren geen uilen. Hij omschrijft 2025 als het jaar waarin ze de limieten zullen opzoeken. Zo snel mogelijk door een bocht rijden tot Kristian valt, bijvoorbeeld. Om de volgende keer aan dezelfde snelheid door de bocht te gaan zonder te vallen.”

“Zijn eerste wedstrijd zal ook cruciaal zijn. Kristian zal er meteen zijn plaats opeisen, zodat iedereen begrijpt dat met Blummenfelt niet te sollen valt. Het is hen menens. Hun plan is te concreet om niet waar te zijn.”

Gewicht
Volgens Campenaerts heeft Blummenfelt een fantastische VO2max, maar in het wielrennen zijn meer factoren van belang om tot een topprestatie te komen. Je moet bijvoorbeeld goed in een peloton kunnen rijden. Maar daar zullen Bu en Blummenfelt wel een oplossing voor vinden, denkt Campi. Ook over het gewicht van Blummenfelt – 75 kilogram bij 176 centimeter, volgens de online beschikbare data – maakt hij zich geen zorgen.

“Als zal blijken dat hij tien kilo moet afvallen om de Tour te winnen, dan zal hij tien kilo afvallen. Hij zal bij wijze van spreken een half jaar niet eten. Maar ik geloof niet dat ze al dat gewicht willen verliezen. Blummenfelt is geen vel over been en ook daar is over nagedacht. Volgens Bu presteren zijn atleten beter wanneer ze een iets hoger vetpercentage hebben”, aldus Campenaerts, die vol lof is over de trainer. “Hij weet als geen ander hoe zijn atleten reageren op prikkels. Ook daarin kennen ze hun gelijke niet.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.