Is het seizoen van Visma | Lease a Bike geslaagd tot nu toe?
foto: Cor Vos
vrijdag 9 augustus 2024 om 12:00

Is het seizoen van Visma | Lease a Bike geslaagd tot nu toe?

Discussie Visma | Lease a Bike heeft er al een tumultueus seizoen opzitten. Het voorjaar begon prima met een aantal mooie zeges, maar daarna nam pech de bovenhand. Kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard waren lang buiten strijd door een val. Desondanks haalden ze het eindpodium van de Tour de France, waar ze ook een etappe wonnen. Is hun seizoen dan geslaagd tot nu toe? Discussieer mee!

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Lang moest de gele brigade niet wachten op hun eerste overwinning in 2024. Begin februari wist Olav Kooij al de Clasica de Almeria op zijn naam te schrijven. Kort daarna volgden nog overwinningen van Kooij in de UAE Tour, van Wout van Aert in de Volta ao Algarve en meerdere van Jonas Vingegaard in O Gran Camiño. Het zorgde ervoor dat de mannen van Visma | Lease a Bike met vertrouwen begonnen aan het Vlaamse voorjaar.

Het traditionele openingsweekend in Vlaanderen kon niet beter lopen voor de Nederlandse ploeg. Jan Tratnik won de Omloop Het Nieuwsblad, Van Aert zegevierde in Kuurne-Brussel-Kuurne. Na de openingswedstrijden was het tijd voor Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. Daar was Visma | Lease a Bike bijzonder dominant. Vingegaard won Tirreno, Matteo Jorgenson Parijs-Nice. Een nog nooit vertoonde dubbel.

Een uitstekende start dus. Lang duurde die feeststemming echter niet, want in Dwars door Vlaanderen sloeg het noodlot toe. Kopman Van Aert ging staalhard tegen de grond en zag zijn voorjaar in rook opgaan. Geen Ronde van Vlaanderen, geen Parijs Roubaix. Weg doelen. Enkele dagen erna gebeurde hetzelfde, maar dan met Vingegaard in de Ronde van het Baskenland. De Deense renner hield ook heel wat over aan zijn valpartij, het was op dit moment niet duidelijk of hij de Tour wel zou halen.

Vingegaard eindigde in de Tour op meer dan zes minuten van Pogacar – foto: Cor Vos

En zo stond Visma | Lease a Bike opeens met de rug tegen de muur. Kooij wist nog wel een etappe te winnen in de Giro d’Italia, maar die wedstrijd draaide eigenlijk ook uit op een teleurstelling. Kopman Cian Uijtdebroeks was goed op weg om een mooi klassement te rijden, maar moest opgeven door ziekte. Een nieuwe tik.

Na de Giro draaide alles bij Visma | Lease a Bike rond één vraag: halen Vingegaard en Van Aert de Tour? Ja, bleek uiteindelijk. Dat deden ze beiden na een allesbehalve perfecte voorbereiding, maar ze stonden er wel. Van Aert reed zich meermaals in de kijker, maar keerde terug naar huis zonder ritzege. Vingegaard won wel een etappe en werd tweede in het algemeen klassement. De achterstand op Tadej Pogacar was wel gigantisch.

Geen nieuwe eindzege in de Tour de France dus. Zo kon Visma | Lease a Bike hun grote doelen van 2024 niet behalen. Geen zeges in de Ronde, Roubaix of de Tour. Pech is het woord dat bij het seizoen 2024 past van de Nederlandse ploeg. De vraag is dan ook of hun seizoen geslaagd is tot nu toe. Discussieer mee!

RIDE Magazine
1 Reacties
8 augustus 2024 11:28
Niet geslaagd, jammer genoeg, maar het is moeilijk presteren als een groot deel van het team gekwetst of ziek is. De Olympische Spelen toonden het nog maar eens aan; ze hebben zo'n geweldige voorjaarsequipe, maar:
van Aert: out
Laporte: ziek
Van Baarle: ziek
Benoot: gevallen
Tratnik: gevallen

Zo lukt het niet natuurlijk. Jammer dat ze die monster-ploeg nog nooit echt op de rails hebben gekregen, met name in de monumenten met ook nog eens Jorgensen erbij.

Zelfde in de Tour eigenlijk, Kuss out, Vingegaard niet 100%. Dan is het ook allemaal net iets minder.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.