Italiaans talent Davide De Pretto ziet aanval stranden, maar wint alsnog heuvelrit Ronde van Oostenrijk
foto: Cor Vos
woensdag 3 juli 2024 om 15:02

Italiaans talent Davide De Pretto ziet aanval stranden, maar wint alsnog heuvelrit Ronde van Oostenrijk

Davide De Pretto heeft de eerste rit-in-lijn van de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De 22-jarige Italiaan van Jayco AlUla viel aan op de laatste helling, werd teruggepakt en won vervolgens de sprint van een uitgedund peloton. Rui Oliveira (UAE Emirates) werd tweede, Niklas Behrens (Lidl-Trek Future Racing) derde. De Pretto’s ploeggenoot Max Walscheid is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Nadat Cameron Rogers dinsdag verrassend Filippo Ganna versloeg in de proloog, ging de Ronde van Oostenrijk woensdag verder met een 177,9 kilometer lange heuvelrit. In de laatste zeventig kilometer van de etappe ging het constant op en af. Ook in de laatste tien kilometer naar finishplaats Bad Tatzmannsdorf lagen nog enkele steile puisten.

Johannink in de kopgroep, Rogers lost
De vlucht van de dag bestond uit zeven renners. Daarbij één Nederlander: Jelle Johannink van Tour de Tietema-Unibet. Hij had het gezelschap van Luca Dreßler (Lotto Kern-Haus PSD Bank), Lukas Rüegg (Vorarlberg), Tim Wafler (Tirol KTM), Jan Kašpar (ATT Investments), Halvor Utengen Sandstad (Coop-Repsol) en Dominik Röber (P&S Metalltechnik Benotti). Eenmaal in de heuvelfase aanbeland, liet die laatste lopen.

De overige aanvallers hadden vijftig kilometer voor de finish nog iets meer dan een minuut voorsprong. Veel groter was het verschil overigens ook niet geweest, maximaal twee minuten. Op veertig kilometer van de finish zat het avontuur van Johannink en co er dan ook alweer op. Dat had ook te maken met het hoge tempo in het peloton. Klassementsleider Cameron Rogers was hier een van de slachtoffers van. Hij ging al snel overboord.

Sprint van uitgedund peloton
INEOS Grenadiers had ondertussen het initiatief genomen in het peloton. Zij gaven flink gas en zorgden zo voor uitdunning in de groep. Toch was het pak nog behoorlijk groot, toen de voet van de voorlaatste beklimming werd bereikt. Hier zagen we wat schermutselingen, maar niemand kwam weg. Na de afdaling kwam er nog een uitvalspoging, nu van Oscar Riesebeek. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck sloeg een mooi gaatje en begon met voorsprong aan de laatste helling. Hij wist zijn inspanning echter niet vol te houden.

Davide De Pretto pakt ‘m
Net voor de top van de klim knalde Davide De Pretto (Jayco AlUla) er vandoor. Net als Riesebeek, zou hij weer teruggepakt worden. Dat kwam vooral door het werk van UAE Emirates. Zij brachten in de slotkilometer Rui Oliveira, die op de streep echter voorbij werd gestoken door… Davide De Pretto. De jonge Italiaan had zich voorin het uitgedunde peloton weten te handhaven en toonde zich ondanks zijn eerdere inspanningen de snelste. Oliveira werd tweede, Niklas Behrens derde.

Door onderweg boniseconden mee te snoepen, is Max Walscheid de nieuwe leider. Hij neemt de leiderstrui over van de geloste Cameron Rogers.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.