Italiaanse renner doet emotioneel betoog na dood Muriel Furrer: “Sorry, dit is ook onze schuld”
foto: Cor Vos
zaterdag 5 oktober 2024 om 08:56

Italiaanse renner doet emotioneel betoog na dood Muriel Furrer: “Sorry, dit is ook onze schuld”

Het is inmiddels een week geleden dat de Zwitserse renster Muriel Furrer is overleden. Er zijn nog heel wat vragen over de omstandigheden van haar dood. De media-aandacht wordt desondanks steeds minder, iets waar Andrea Raccagni Noviero het moeilijk mee heeft. De jonge renner doet een emotioneel betoog op sociale media.

Raccagni Noviero is een 20-jarige renner uit Italië. Sinds vorig jaar is hij actief bij de opleidingsploeg van Soudal Quick-Step. Ook hij was actief op het WK wielrennen in Zürich, al was dat allesbehalve een hoogtepunt. “Ik wilde een leuke post maken met wat foto’s van mijn ervaringen op het WK, maar vanaf het begin voelde ik dat dat niet juist was. Het is inmiddels een week geleden en, op een paar artikelen na, heeft niemand het er meer over. Er is maar één ding zeker nu: een renner zoals ik werd voor meer dan een uur in de kou en regen achtergelaten om alleen te sterven. En dat tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar.”

“We zijn op een punt gekomen dat we niet eens de dingen proberen te veranderen. Iedereen weet wat er in Zürich is gebeurd. Ik kan niets zeggen over het ongeluk zelf, wel kan ik praten over mijn ervaring. Iedereen riskeerde zijn leven in dezelfde afdaling. Het hield helemaal geen steek om daar te zijn. Iedereen wist dat. Dat sommige renners het tegen de media zeiden, bleek niet genoeg om de boodschap over te brengen. Dit gaat om meer dan wielrennen, een sport vol risico’s.”

‘Als 18-jarige zou je nu moeten genieten van het leven’
De Italiaan gaat verder: “Ik wil me excuseren, Muriel. Want ook ik had de kans om mijn stem te laten horen, maar deed het niet. De mensen aan de knoppen hechten blijkbaar niet genoeg belang aan onze veiligheid. De levens van de renners doen er dan toch niet zoveel toe. Daarom deel ik mijn medeleven aan de familie van Muriel, maar moet ik me excuseren. En ook excuses aan jouw adres zijn op z’n plek, Muriel. Als 18-jarige zou je nu moeten genieten van het leven.”

“Daarom voel ik me extra schuldig dat we als renners niet eerder gesproken hebben over gevaarlijke situaties. Ik hoop dat we zulke situaties in de toekomst kunnen vermijden. Mijn wens? Dat zo veel mogelijk renners deze boodschap delen. Zo kunnen we de sport van ons hart allemaal een beetje veiliger maken. Hoe precies moeten we nog zien uit te vissen, maar het is een begin”, sluit Raccagni Noviero af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.