Italiaanse veelwinnaar maakt overstap van continentale ploeg naar Astana Qazaqstan
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 23 oktober 2024 om 11:30

Italiaanse veelwinnaar maakt overstap van continentale ploeg naar Astana Qazaqstan

Het avontuur van Matteo Malucelli bij JCL Team UKYO blijft beperkt tot één seizoen. De 31-jarige Italiaanse sprinter kende een uitstekend jaar in Japanse dienst – met liefst tien overwinningen op een iets lager niveau – en wordt opgepikt door Astana Qazaqstan. Malucelli is alweer de elfde aanwinst voor 2025.

Malucelli kwam in het verleden al uit op profniveau: hij reed namelijk voor Androni-Sidermec-Bottecchia, Caja Rural-Seguros RGA, Gazprom-RusVelo en Bingoal WB. Na zijn enige seizoen bij de Belgische formatie, moest hij echter (weer) een stap terugdoen naar het continentale niveau. De rappe man kwam terecht in Japan, bij JCL Team UKYO.

De overstap naar de continentale ploeg heeft Malucelli bepaald geen windeieren gelegd: hij reeg de ereplaatsen en overwinningen namelijk aaneen in 2024. De Italiaan won twee etappes in de Tour of Japan, pakte drie ritten en het eindklassement in de Tour of Bulgaria, maar maakte vooral indruk in de Tour de Langkawi. In deze 2.Pro-rittenkoers won hij tevens drie etappes (voor onder meer Arvid de Kleijn en Gleb Syritsa) en was hij de beste in het puntenklassement.

Malucelli had ten tijde van de Tour de Langkawi nog geen concrete aanbiedingen van WorldTeams of ProTeams voor 2025, maar had toen al goede hoop op een terugkeer naar het hoogste niveau. Malucelli heeft nu ook daadwerkelijk een contract getekend, en dat bij Astana Qazaqstan. “Het is een eer om deel uit te maken van zo’n geweldige ploeg. Astana Qazastan heeft geschiedenis geschreven in het wielrennen”, is de sprinter in zijn nopjes.

Malucelli was buitengewoon succesvol in de Tour de Langkawi – foto: Cor Vos

“Ik ben helemaal klaar om te laten zien wat ik kan op WorldTour-niveau, na een succesvol seizoen vol overwinningen. Ik ben ongelooflijk gemotiveerd om dit nieuwe hoofdstuk in mijn carrière te beginnen en kan niet wachten om het tenue van Astana Qazaqstan te dragen.”

“Matteo is een bekende renner met een groot potentieel”, is teammanager Alexander Vinokourov lovend over zijn nieuwste aanwinst. “Het feit dat hij momenteel op continentaal niveau koerst, is meer toeval dan een weerspiegeling van zijn capaciteiten. Het is logisch dat hij na zo’n succesvol seizoen zijn plek in de WorldTour heeft verdiend. Ik geloof dat hij volgend jaar een grote aanwinst kan zijn voor ons team.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.