Jack van Gelder doet forse dopingbeschuldiging: “Dit kan niet”
Foto: Cor Vos
vrijdag 19 juli 2024 om 09:49

Jack van Gelder doet forse dopingbeschuldiging: “Dit kan niet”

Jack van Gelder heeft in de talkshow Vandaag Inside forse dopingbeschuldigingen geuit aan het adres van het Tour de France-peloton en specifiek aan geletruidrager Tadej Pogacar. De uitspraken van de voetbalanalist lokken dan weer verontwaardiging uit bij wielerjournalist Thijs Zonneveld.

Van Gelder kreeg van presentatrice Hélène Hendriks de vraag voorgeschoteld of hij nog gelooft in een dopingvrije Tour de France, waarop hij hard van leer trok. “Natuurlijk niet. Er wordt elke keer weer wat gevonden. Het kan niet zo zijn dat ze telkens weer harder gaan rijden en beter presteren. Dat kan gewoon niet. Er zitten grenzen aan een menselijk lichaam. Dat is op een bepaald moment niet meer gemaakt om de dingen te doen die we in principe zouden willen kunnen. Het moet sneller, hoger en beter en je zit op een gegeven moment aan een beperking.”

Het feit dat Pogacar afgelopen week de snelste klimtijd ooit neerzette op Plateau de Beille, kan er bij Van Gelder niet in. De Sloveen verbeterde het oude klimrecord van Marco Pantani met drie en een halve minuut. “Pogacar heeft die beperking blijkbaar niet: hij rijdt vier minuten sneller omhoog dan iemand ooit in de geschiedenis heeft gedaan. Het kan misschien met lichaamseigen stoffen of weet ik veel wat. Maar er gebeuren dingen […], over een paar jaar hoor je wie er daadwerkelijk heeft gewonnen.”

De kritiek die Van Gelder aan het adres van Pogacar uitte, was dus volledig ongefundeerd. En dat kon er dan weer niet in bij wielerjournalist Thijs Zonneveld. “Ah, Jack van Gelder is nu ook medisch specialist die precies de grenzen van het menselijk lichaam kent. Misschien kan hij de volgende keer uitleggen hoe het kan dat voetballers twee keer zoveel kilometers lopen als in de jaren 70. Of waarom ze zoveel sneller sprinten dan tien jaar terug. Het gaat niet om wat je gelooft, het is geen godsdienst. Je moet bewijzen, onderbouwen en onderzoeken voordat je dit soort dingen roept.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.