Jan Christen soleert naar overwinning in Ordiziako Klasika
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 25 juli 2024 om 13:42

Jan Christen soleert naar overwinning in Ordiziako Klasika

Jan Christen heeft in het Baskenland de Ordiziako Klasika 2024 gewonnen. De nog maar 20-jarige Zwitser van UAE Emirates kwam solo over de finish in de heuvelachtige eendagskoers, nadat hij op de laatste beklimming van de dag iedereen zijn hielen liet zien. In de afdaling richting Ordizia gaf Christen die voorsprong niet meer weg.

Twee dagen na de zege van Caleb Ewan in de Vuelta a Castilla y Léon ging de Spaanse wielerzomer verder met de Ordiziako Klasika in het Baskenland. Het parcours was 165 kilometer lang en werd gekleurd door vijf beklimmingen van de Alto de Abaltzisketa (3,1 km aan 7,3%). In de laatste twee lokale rondes kwam daar ook nog de Alto de Altzo (3 km aan 4,9%) bij. Na de laatste top van de Alto de Abaltzisketa was het nog 11 kilometer tot de finish in Ordizia.

Na twintig kilometer trok Thomas De Gendt ten aanval, waarmee hij de aanstichter werd van de kopgroep van de dag. De ervaren coureur van Lotto Dstny kreeg met Rémi Cavagna (Movistar) en Rory Townsend (Q36.5) twee ervaren hardrijders met zich mee. UAE Emirates liet de voorsprong van het drietal oplopen naar meer dan vier minuten. Dat was 50 kilometer voor de finish al teruggebracht tot een minuut, ook door werk van Jayco AlUla.

Jan Christen slaat slag op slotklim
De vluchtpoging van De Gendt en co strandde, waarna op de laatste keer Alto de Altzo twee renners wegreden. Cristian Scaroni (Astana Qazaqstan) en Harrison Wood (Cofidis) pakten 20 seconden, maar werden op de laatste keer Alto de Abaltzisketa ook weer ingerekend. Het was daarna Jan Christen die het probeerde en solo over de top kwam. De UAE Emirates-kopman liet Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) achter en was op weg naar de zege.

Christen, die eerder deze maand ook al de Giro dell’Appennino solo won, hield Cepeda vakkundig achter zich en mocht zo de solo-overwinning vieren. Cepeda werd nog ingerekend door een aanstormende elitegroep, waaruit Vincenzo Albanese naar de tweede plaats sprintte. Paul Miquel (Equipo Kern Pharma) eindigde op de derde plaats.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.