Jan Christen soleert op 19-jarige leeftijd naar eerste profzege in Giro d’Abruzzo
foto: LaPresse
woensdag 10 april 2024 om 15:22

Jan Christen soleert op 19-jarige leeftijd naar eerste profzege in Giro d’Abruzzo

Jan Christen heeft woensdag de tweede etappe van de Giro d’Abruzzo gewonnen. De piepjonge Zwitser van UAE Emirates, nog maar 19 jaar oud, kwam solo over de finish na een lastige etappe naar Magliano de’ Marsi en sloeg ook nog eens een dubbelslag in het algemeen klassement. Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan) won de sprint van het achtervolgende groep voor Thomas Pesenti (JCL Team UKYO).

De tweede etappe van de Giro d’Abruzzo was, in tegenstelling tot de openingsrit, alles behalve vlak. Hoewel we ook hier een sprint zouden kunnen krijgen, zou dat toch eerder met een uitgedund peloton zijn. Op minder dan vijftien kilometer van de finish in Magliano de’ Marsi lag namelijk de top van een niet gecategoriseerde, maar wel vrij lange klim, gevolgd door een afdaling naar de finish.

Namens Tour de Tietema-Unibet sprong de Belg Abram Stockman mee in de vlucht van de dag. Hij kreeg de Italianen Diego Bracalente (MBH Bank Colpack Ballan), Alessandro Tonelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) en Andrea Guerra (Zalf Euromobil Fior) met zich mee. Zij kregen meer dan vier minuten voorsprong van UAE Emirates, Astana Qazaqstan en Tudor, maar die ploegen reden het gat ook dicht voor aanvang van de finale.

UAE Emirates speelt overtal uit
Stockman werd 23 kilometer voor de finish gegrepen en Tonelli even later ook als laatste vluchter. Op de laatste beklimming koos vooral UAE Emirates de aanval, onder meer met Jan Christen. Ook George Bennett van Israel-Premier Tech mengde zich. Door het hoge tempo brak het peloton op de klim, waarna een elitegroep zich losmaakte. Daarin had UAE Emirates een overtal en dat speelde de ploeg uitstekend uit.

foto: LaPresse

Jan Christen kreeg zes kilometer voor de meet namelijk wél de ruimte, waarna zijn ploeggenoten Adam Yates en Pavel Sivakov de achtervolging verstoorden. De 19-jarige Christen pakte een voorsprong van 20 seconden, viel niet meer stil en mocht zo zijn eerste profzege op zijn palmares bijschrijven. De sprint van de achtervolgers werd gewonnen door Kazachstaans kampioen Alexey Lutsenko.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.