Jan Ullrich over dopingverleden: “Sponsoren wisten alles”
foto: Cor Vos
dinsdag 17 september 2024 om 09:49

Jan Ullrich over dopingverleden: “Sponsoren wisten alles”

Jan Ullrich is blij dat hij de laatste jaren meer openheid van zaken heeft gegeven over zijn dopingverleden. Er is sindsdien een last van zijn schouders gevallen, heeft de Duitser gezegd in een interview met WDR. In hetzelfde gesprek gaf hij ook aan dat de sponsoren tijdens zijn carrière op de hoogte waren van zijn dopinggebruik.

Ullrich won in 1997 de Tour de France, maar kon dat succes nadien nooit meer herhalen. In 2006 mocht hij op de valreep niet deelnemen aan de Ronde van Frankrijk vanwege betrokkenheid bij Operación Puerto en nadien legde het internationaal sporttribunaal TAS hem een dopingschorsing op. In 2013 bekende Ullrich inderdaad doping te hebben gebruikt, maar hij gaf in de jaren daarna weinig details prijs. In de documentaireserie Jan Ullrich – The Hunted (2023) en enkele recente interviews heeft hij echter meer verteld over zijn dopingverleden.

“Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, nu kan ik gemakkelijker door met mijn werk”, aldus een opgeluchte Der Jan tegen WDR, de openbare omroep van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. “Er was zoveel speculatie. Ik moest iets veranderen in mijn leven, dus ik besloot erover te praten. Het was goed voor me. De last is lichter geworden. De documentaire heeft voor mij gewerkt als een soort therapie. Nu kan ik er over praten met mijn kinderen.”

Sponsoren
Mensen begrijpen nu dat ‘doping iets systematisch was’, stelt Ullrich. “De sponsoren wisten alles. Ik kan niet zeggen dat erover gezwegen werd, maar ze betaalden me goed. Het was een wederzijdse overeenkomst om er niet over te praten.”

De inmiddels 50-jarige Ullrich was prof van 1995 tot en met 2006. Hij reed bijna zijn hele carrière voor Team Telekom, het later T-Mobile Team. In 2003 kwam hij één seizoen uit voor Team Coast/Team Bianchi.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.