Jarno Widar derde in koninginnenrit Giro Valle d’Aosta, winst voor Brit Joshua Golliker
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 19 juli 2024 om 15:43

Jarno Widar derde in koninginnenrit Giro Valle d’Aosta, winst voor Brit Joshua Golliker

De koninginnenrit van de Giro Ciclistico della Valle d’Aosta-Mont Blanc is gewonnen door Joshua Golliker. De 20-jarige Brit van de opleidingsploeg van Groupama-FDJ rekende in Pré Saint Didier af met de Colombiaan Guillermo Juan Martinez. De derde plek was weggelegd voor Jarno Widar.

Op dag drie van de Giro Valle d’Aosta was het – hoe kan het ook anders – weer klimmen geblazen. We konden de etappe zelfs wel omdopen tot de koninginnenrit van de ronde, met twee bijzonder lastige beklimmingen. Na een relatief vlakke aanloop van ruim vijftig kilometer doemde met de klim naar Verrogne (13,4 km aan 7,4%) de eerste scherprechter op, gevolgd door de nog zwaardere Col San Carlo (11,3 km aan 9,2%) en de slothelling (3 km aan 6,7%) naar Pré Saint Didier.

De ritzege werd uiteindelijk een prooi voor Joshua Golliker. De jonge Brit – die uitkomt voor de opleidingsploeg van Groupama-FDJ – ging al eerder in de rit in de aanval en wist vanuit een ontsnapping naar de zege te vlammen. De Colombiaan Guillermo Juan Martinez wist zijn huid duur te verkopen, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in zijn Britse concurrent.

Spanning om de eindzege
Bij de favorieten zagen we een tweestrijd tussen de Italiaan Ludovico Crescioli en Jarno Widar, de zeer beloftevolle Belg die eerder dit seizoen al de Giro Next Gen op zijn naam wist te schrijven. Crescioli en Widar bleken aan elkaar gewaagd op de Col San Carlo en kwamen uiteindelijk samen over de streep. Crescioli mocht zich na afloop melden op het podium, want hij neemt de leiderstrui over van de Kazach Ilkhan Dostiyev.

Crescioli voelt in het klassement wel de hete adem van Widar in zijn nek. Na drie etappes is het verschil tussen de twee kemphanen slechts zes seconden in het voordeel van de Italiaan. De zestigste Giro Ciclistico della Valle d’Aosta-Mont Blanc duurt nog tot en met zondag. In het weekend volgen nog twee bijzonder pittige klimritten naar respectievelijk Ayas en Breuil-Cervinia.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.