Jarno Widar slaat dankzij groots nummer dubbelslag in Giro Valle d’Aosta
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 20 juli 2024 om 15:44

Jarno Widar slaat dankzij groots nummer dubbelslag in Giro Valle d’Aosta

Jarno Widar heeft de vierde etappe van de Giro Valle d’Aosta op zijn naam geschreven. Dat deed hij op indrukwekkende wijze. Het talent van Lotto Dstny Development reed het peloton aan flarden in de zware bergrit en ging in de slotkilometer voorbij vroege vluchter Vicente Rojas. Widar is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Geen respijt voor de talenten in de Giro Valle d’Aosta. Na de loodzware derde etappe, volgde zaterdag de al even pittige vierde rit. Vooral in de finale was het klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Het trio Col d’Arlaz (7,4 km aan 8,7%), Col Tsecore (9,8 km aan 7,9%) en Col de Joux (6,7 km aan 6,9%) bood renners met een goede dag genoeg gelegenheid om het verschil te maken. Na de top van de laatste helling was het nog 18 kilometer naar de streep. Alleen het eerste deel daarvan was in dalende lijn, daarna ging het (vals plat) omhoog.

In de ietwat gemakkelijkere aanloopfase ontstond een grote kopgroep. Daarbij ook Vicente Rojas (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), de nummer zes van het klassement. De ploeg van leider Ludovico Crescioli (Team Technipes #inEmiliaRomagna) kon niet voorkomen dat de Chileen met een mooie voorsprong begon aan het laatste, lastige deel van de etappe. Toch zou Rojas er niet met de dagzege vandoor gaan.

Dubbelslag Widar
Dat kwam vooral door Jarno Widar. De jonge Belg begon op vijftig kilometer van de streep al op kop te beuken en hield zo slechts één renner over in zijn wiel, Ilkhan Dostiyev (Astana Qazaqstan Development). De Kazach nestelde zich in het wiel van Widar en samen kwamen ze in de oplopende slotkilometer nog bij Rojas. Widar wachtte vervolgens niet. Hij ging op en over de vroege vluchter, terwijl ook Dostiyev moest passen. Zo pakte de renner van Lotto Dstny Development de ritzege.

Ook nam Widar de leiderstrui over van Crescioli. De Italiaan werd weliswaar nog vierde in de etappe, maar dat was wel op meer dan vier (!) minuten van de winnaar. Hij is gezakt naar plek drie. Rojas zag zijn aanvalslust beloond worden met een voorlopig tweede plaats in de algemene rangschikking. Zondag staat de laatste, opnieuw lastige etappe van de Giro Valle d’Aosta op het programma.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.