Jason Osborne grijpt WK-titel Esports en voorkomt Belgische wereldtitel Lionel Vujasin
foto: UCI
zaterdag 26 oktober 2024 om 20:10

Jason Osborne grijpt WK-titel Esports en voorkomt Belgische wereldtitel Lionel Vujasin

Jason Osborne is de nieuwe wereldkampioen Esports in het wielrennen. In Abu Dhabi wist de Duitser, oud-renner van Alpecin-Deceuninck, na drie virtuele wedstrijden het eindklassement te winnen. Daarmee hield hij de Belg Lionel Vujasin van de WK-titel. De UCI werkte voor dit Esports-kampioenschap voor het eerst samen met het programma MyWhoosh.

Namens België deden Stefan Van Aelst, Lionel Vujasin, Kjell Power en Siebe Deweirdt mee, terwijl ook oud-profwielrenner Jason Osborne van Alpecin-Deceuninck en toekomstig Bahrain Victorious-renner Kasper Borremans zich hadden geplaatst voor de WK-finale in Abu Dhabi. Een Nederlandse finalist was er niet.

De strijd om de wereldtitel bij de mannen werd beslecht in drie virtuele wedstrijden, die kort na elkaar verreden werden. Tijdens elke wedstrijd op diverse parcoursen (Sprint, Strategist, All Out) waren onderweg en aan de finish punten te verdienen.

De eerste wedstrijd (Sprint) werd een Amerikaans onderonsje met Neal Fryett, Hayden Pucker en Zach Nehr in de top-3. In de tweede wedstrijd (Strategist) pakte Osborne echter uit. De Duitser reed op een lastig moment weg en kwam solo over de finish, voor een groepje met de Belg Vujasin. Daardoor wisten zij veel punten te pakken en een sprong te maken in het klassement.

Vujasin ging met 86 punten als leider van start in de slotwedstrijd en Osborne volgde met 80 punten op de tweede plaats. Een spannende strijd mocht dus verwacht worden in de All Out-race van 16 kilometer. Osborne koos al vroeg de aanval en liep zo bij tussensprints in op Vujasin. Het ging uiteindelijk aankomen op de dubbele punten die aan de finish lagen: Osborne liep alsmaar verder uit, won overtuigend de race en greep de WK-titel.

Het verschil tussen de gouden medaille van Osborne (177 punten) en het zilver van Vujasin (174 punten) was onderaan de streep slechts drie punten. Het brons ging naar de Fin Kasper Borremans (164 punten).

Wielerapp MyWhoosh werd opgericht in 2019 en kent haar thuishaven – niet geheel toevallig – in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). De virtuele app is gratis te gebruiken en werkt al langer samen me de UCI. Beide partijen sloegen voor drie seizoenen (2024, 2025 en 2026) de handen ineen als het gaat over het organiseren van de wereldkampioenschappen Esports. De wielerapp is ook sponsor van wielerploeg UAE Emirates.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.