Jasper Philipsen gaat opnieuw voor groen: “Als we zes keer kunnen sprinten, zou dat al mooi zijn”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 28 juni 2024 om 17:05

Jasper Philipsen gaat opnieuw voor groen: “Als we zes keer kunnen sprinten, zou dat al mooi zijn”

Interview Jasper Philipsen was vorig jaar de grote man met vier ritzeges en de eindzege in het puntenklassement. In de Tour de France 2024 gaat de winnaar van Milaan-San Remo voor eenzelfde succes. “Mads Pedersen gaat een van de grote concurrenten voor groen zijn, hij kan op vele terreinen uit de voeten”, zegt Philipsen. Hij gaf acte de présence op de zogenoemde top riders pressconference, waar hij plaatsnam naast Mathieu van der Poel.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De uitspraak ‘de beste sprinter van de wereld ben je nooit heel lang’ komt meteen ter sprake. Philipsen won namelijk na La Primavera en in aanloop naar de Tour, niet zo veel wedstrijden als in 2023. “Er zijn nog snelle mannen in het peloton. Ik doe mijn best, maar dit jaar heb ik me wel meer gefocust op de klassiekercampagne dit voorjaar en niet zo zeer op sprinten. Met succes in Milaan-San Remo. Richting de Tour is dat veranderd. Ik verwacht van mezelf dat ik er tijdens de Tour in de spurts weer sta.”

De 26-jarige Belg – die ondanks flinke interesse onlangs een nieuwe, langlopend contract bij Alpecin-Deceuninck tekende – maakt zich in Florence alvast op voor een rustig openingsweekend. “De eerste rit zal zwaar zijn. Maar aan de andere kant is het ook relaxt en eerlijk gezegd start ik daardoor zonder al te grote stress. Ze verwachten ons pas volgend jaar bij de Tour-start in Lille, zeker?”, lacht Philipsen. “Dit weekend moeten we gewoon laten passeren en focussen op volgende week.”

Philipsen en Van der Poel tijdens de persco – foto: Cor Vos

Succesvolle samenwerking met Van der Poel
In de vorige editie vormden de Belg en Van der Poel een uiterst effectief duo. Dit jaar kunnen we meer van dat verwachten. “Ben jij daar bij mee?”, daagt Philipsen de Nederlander speels uit. “Nu nog wel!”, grijnst MVDP terug. De sprinter neemt dan het woord weer terug. “Vorig jaar was er steeds een heel goed scenario, waarin we samen veel sprints hebben gedaan. Daar hebben we nu weer een sterke ploeg voor. Maar met Mathieu heb je wel een wapen in huis die niet veel andere teams hebben.”

“Hij is een belangrijke wagen in onze sprinttrein”, stipt Philipsen aan. “Maar ook de ervaring van Jonas Rickaert en de kwaliteiten van Robbe Ghys – die nieuw is in onze ploeg dit jaar – proberen we samen te blijven in de finales. Robbe deed het in de Baloise Belgium Tour al heel goed. Samen sta je sterker. Maar als door omstandigheden we geduldiger moeten zijn, omdat we met Mathieu andere doelen nastreven, dan moeten we dat doen. Normaal kunnen wij ons goed aanpassen aan de situaties die ontstaan.”

Het record van Cavendish
Er liggen niet heel veel kansen voor de pure sprinters in deze Tour, waarvan de verwachting is dat Mark Cavendish het daar juist van moet hebben. De Britse veteraan is op zoek naar het record van het meeste aantal ritzeges. Dat deelt hij nu nog met Eddy Merckx. “Deze Tour heeft wel wat mogelijkheden, niet slecht een paar”, vindt Philipsen. “Er zijn de laatste jaren edities geweest met minder sprintkansen. Maar ik denk wel dat iedereen Mark die 35ste zege wil zien winnen. Ook ik, dat zou historisch zijn. Ik ben altijd een groot fan van hem geweest. Maar ik geef geen cadeaus.”

Pedersen ziet Philipsen dus als voornaamste concurrent. “Vorig jaar ging hij er niet honderd procent voor, maar nu wel vanaf etappe één. Als heeft hij misschien nog niet de beste sprints laten zien in de écht pure massaspurts. Hoe veel kansen ik daarop gegarandeerd zie? Als ploeg zien wij als het absoluut maximum dat we in negen etappes iets kunnen uitrichten, inclusief de gravelrit. Van die etappes zullen er ook nog een of twee naar vluchters gaan. Als we zes sprints uit die negen ritten kunnen doen, zou dat al mooi zijn.”

Philipsen weerhield Cavendish vorig jaar in Bordeaux nog van het record – foto: Cor Vos

Tip van MVDP
Van der Poel heeft in ieder geval veel vertrouwen in zijn sprinter. Het doel is om in Nice opnieuw de groene trui in de Tour te winnen. “Maar ik denk dat zijn Ronde van Frankrijk ook geslaagd kan zijn zonder de eindzege in het puntenklassement”, vindt de Nederlandse wereldkampioen. “Ik weet dat Jasper dat echt als doel heeft. Vorig jaar hebben we gezien dat als je goede sprints rijdt, dan ben je altijd dichtbij de leiding of overwinning in het puntenklassement. Ik denk dat hij dat vooral in zijn hoofd moet prenten, net zoals vorig jaar.”

Philipsen zelf heeft in ieder geval iets meer bergop getraind met het oog op de zware slotweek van deze Tour. “We weten dat die derde week heel belangrijk is in – hopelijk – het gevecht voor de groene trui. Daarom hebben we kleine aanpassingen in de training gedaan. Omdat we niet in Parijs finishen en de laatste sprintkans al op de dinsdag ervoor ligt, maakt deze editie voor de sprinters mentaal anders. We moeten echt lijden tot het eind, als je de Tour wilt uitrijden. Maar dat is wel mijn doel, al wacht er geen beloning meer op de Champs-Elysées.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.