Jasper Stuyven en Tiesj Benoot steken zich niet weg: “We kunnen alle vier winnen”
foto: Cor Vos
zaterdag 3 augustus 2024 om 13:00

Jasper Stuyven en Tiesj Benoot steken zich niet weg: “We kunnen alle vier winnen”

Interview Jasper Stuyven en Tiesj Benoot zullen zaterdag een cruciale rol spelen in de jacht op goud in de olympische wegrit bij de Belgen. De twee zijn afgezakt naar Parijs als luitenanten, maar zien zelf ook mogelijkheden op een medaille. “Het is niet onterecht dat de concurrentie naar ons kijkt”, vertelden de twee op een persconferentie waar ook WielerFlits aanwezig was.

Stuyven heeft er drukke maanden opzitten. De Leuvenaar maakte zich na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen op voor de Giro d’Italia, de Baloise Belgium Tour, het BK en de Tour de France. “De Spelen zijn een uniek en speciaal evenement. Ik probeer hier een beetje te genieten, de sfeer op te nemen en bewust mee te maken. Maar langs de andere kant ben ik bezig met zo goed mogelijk aan de start te komen.”

“Wat mijn taak zal zijn? Het is nog een beetje afwachten wat de koerssituatie wordt. Of het een lange koers is of niet. Of er landen zijn die vroeg willen openbreken. Of het een defensieve koers wordt? Mijn rol zal afhangen van die vragen. Maar ik denk wel dat het de bedoeling is dat ik ook mijn eigen kans kan gaan. Als je maar met vier bent, is het normaal dat je vier sterke renners selecteert die een zware koers kunnen winnen.”

‘Voorbije jaren enkel met Remco gewonnen’
“Uiteraard hebben we nu twee jongens als de kopmannen”, bevestigt Stuyven nog eens. “En dan is het vooral aan ons om te zorgen dat we met die jongens in de zo goed mogelijke situatie kunnen naar het moment dat het moet gebeuren. Het is niet onterecht dat de concurrentie naar ons kijkt. Anderzijds, dat doen ze ook op de wereldkampioenschappen. En toch hebben we de voorbije jaren op zich enkel met Remco gewonnen. Dus dat wil niet zeggen dat je blind niet naar de anderen moeten kijken.”

Stuyven ziet zelf dus ook heel wat andere kandidaten. “Ik denk dat er zeker andere jongens zijn die ook tot de favorieten behoren en zich niet moeten wegsteken. (…) Mathieu, Mads, voor mij ook Biniam, de Fransen. Dat zijn ook favorieten voor mij. Je kan er gemakkelijk tien opnoemen.”

Benoot: “Meer rust in de ploeg na tijdrit”
De Belgen hebben wel het voordeel dat ze met minder druk starten na het succes in de tijdrit. Dat is alvast de mening van Benoot: “Ik denk voor hen de druk er wat af is. Voor mij verandert er in principe niet zo veel. Ik ben altijd alleen met de wegrit geweest en ik vind dat we hier ook voor de medaille moeten en we kunnen voor de medaille gaan. Dus dan verandert die ambitie niet, maar het brengt wel iets meer rust in de ploeg, denk ik.”

“Dat we met vier renners zijn, kan op verschillende manieren een voordeel zijn. Het spreekt voor zich dat elk ander land in de meeting zal zeggen dat ze mee moeten zijn als er een Belg mee is. Dus dat wordt niet evident voor ons. En dan is de vraag hoe er gekoerst wordt in de start. Gaan er echt sterke renners, dan moeten we mee zijn. Dan moeten we er niet willen gaan achter rijden.  Want als ik op kop rijd en Mathieu zit ook in het peloton, dan rijd ik even goed voor hem als voor Wout op kop. Dat wordt dus een beetje afwachten”, besloot Benoot.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.