donderdag 4 juli 2024 om 10:40

Jasper Stuyven stond niet op longlist: “Maar je zegt ook geen ‘nee’ tegen de Tour”

Video Nadat duidelijk werd dat de beoogde kopman Tao Geoghegan Hart de Tour de France 2024 niet ging halen, schakelde Lidl-Trek over op een andere strategie. Daarvoor moesten ze wel iemand overtuigen die volgens afspraak niet op de longlist voor de Ronde van Frankrijk stond. Jasper Stuyven vertelt er alles over in de Barbershop van Alpecin en WielerFlits.

Het is op de avond na het Belgisch kampioenschap dat de ervaren Belg een telefoontje van de ploegleiding krijgt. Het is dan zes dagen voor de start in Florence. “Dat was echt wel een verrassing. Omdat ik er helemaal niet op had gerekend. Ik stond ook bewust niet op de longlist. Dat was een keuze die we hadden gemaakt, dat ik geen Tour zou rijden. En dan krijg ik ineens een telefoontje de zondagavond ervoor. Of ik het misschien toch niet zou zien zitten om mee te gaan.”

“Dus dat was zeer onverwacht”, gaat Stuyven verder. “Maar tegen de Tour zeg je geen ‘nee’ als je daar toch mentaal en fysiek klaar bent. Juist daarom was ik snel geneigd om ‘ja’ te zeggen. Maar ik heb ook wel eventjes gecheckt met de trainer of die erachter staat en stond. En dat was wel het geval. Maar laat ons zeggen dat de beslissing in tien minuten wel beklonken was. Gelukkig weet mijn vrouw ook wat de Tour is en betekent. Voor iedere andere koers was ik thuisgebleven.”

Geen voorbereiding
Stuyven begon zo onvoorbereid aan de Tour, nadat hij dat door een sleutelbeenbreuk in het voorjaar ook al had gedaan richting de Giro d’Italia. “Ook nog eens de eerste keer in mijn carrière dat ik twee grote rondes op een jaar rijdt. Van het vele wetenschappelijke en de hoogtestage vooraf is er niet veel in huis gekomen. Voor het mentale scheelt dat wel. Je wilt dan echt top zijn, want het is de Tour. Maar dat heeft nu helemaal niet meegespeeld. Dat zorgt voor frisheid.”

Alpecin x WielerFlits

Iedere dag tijdens de Tour de France publiceren we in samenwerking met Alpecin een openhartig gesprek vanuit de kappersstoel. In deze serie nemen (oud-)wielrenners plaats in de mobiele barbershop van Alpecin Grey Attack om te praten over hun leven op en naast de fiets, en natuurlijk over de Tour de France.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.