Jay Vine verrast met tijdritzege bij comeback in Vuelta a Burgos, Sepp Kuss behoudt leiderstrui
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 8 augustus 2024 om 16:44

Jay Vine verrast met tijdritzege bij comeback in Vuelta a Burgos, Sepp Kuss behoudt leiderstrui

Vier maanden kwam Jay Vine niet in actie als gevolg van zijn zware val in de Ronde van het Baskenland, maar bij zijn rentree heeft hij meteen weer weten te winnen. De Australiër schreef donderdag namelijk de individuele tijdrit in de Vuelta a Burgos op zijn naam. Sepp Kuss wist zijn leiderstrui met succes te verdedigen in deze voorlaatste rit, al is Max Poole hem wel tot op enkele seconden genaderd.

Daags na de dubbelslag van Sepp Kuss in de bergrit naar Lagunas de Neila, stond er in de Vuelta a Burgos een individuele tijdrit op het programma. De chronoproef ging van Santa María del Campo naar Pampliega, was 18,5 kilometer lang en bevatte nagenoeg geen hoogtemeters.

Vine verbetert tijd Affini
Een ideaal parcours voor Edoardo Affini, zo bleek. De Italiaan van Visma | Lease a Bike noteerde in het openingsuur de toptijd en voerde een tijdlang de tabellen aan. Hij zat op de hot seat tot de binnenkomst van Jay Vine. De Australiër van UAE Emirates, die in de Ronde van Burgos zijn eerste wedstrijdkilometers maakt sinds zijn zware val in de Ronde van het Baskenland, deed twaalf seconden beter dan Affini.

Edoardo Affini – foto: Cor Vos

Vine leek zijn tijdrit ook vooral goed te hebben ingedeeld. Want hoewel meerdere renners beter deden dan hem bij het eerste tussenpunt, moesten zij op de finish allemaal het onderspit delven. Dat gold ook voor Thymen Arensman. De Nederlander van INEOS Grenadiers noteerde na 8,5 kilometer de toptijd, maar was bij binnenkomst de voorlopige nummer vier, op twintig seconden van Vine. Uiteindelijk zou Arensman nog zakken naar plaats zes.

Poole met goede tussentijd
Voor Vine werd het ook nog spannend. Bij het eerste tussenpunt klokte Max Poole (dsm-firmenich PostNL), de nummer drie van het klassement, namelijk een zeer snelle tijd. Hij deed daar maar liefst negentien seconden beter dan Vine. Verrassend genoeg hield Kuss echter sterk stand. De Amerikaan van Visma | Lease a Bike beperkte de schade halverwege tot tien seconden, waardoor hij nog zeventien seconden marge had tegenover Poole in het laatste deel van de tijdrit.

Sepp Kuss – foto: Cor Vos

Poole moest in het tweede deel nog behoorlijk wat tijd toegeven op Vine. Hij zou uiteindelijk genoegen moeten nemen met een achtste plaats in de daguitslag. Belangrijker voor hem was echter of hij Kuss voorbij kon steken in het algemeen klassement. Ook dat lukte echter niet. Kuss eindigde weliswaar achter Poole in de tijdrit, maar hield in het klassement wel vijf seconden over. Poole steeg wel één plekje ten koste van Jefferson Alveiro Cepeda, die en duikeling maakte en nu zevende staat. De nieuwe nummer drie is Finn Fisher-Black.

Relatief vlakke slotrit
De Ronde van Burgos komt vrijdag tot een einde. De vijfde en laatste etappe betreft een relatief vlakke rit naar Condado de Treviño. De top van de laatste beklimming (3,7 km aan 4,5%) ligt op achttien kilometer van de streep. Sepp Kuss staat dus op rozen om de ronde aan zijn palmares toe te voegen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.