Plowright snelt naar eerste profzege in openingsrit Tour of Qinghai Lake, Rasch derde
foto: Cor Vos
zondag 7 juli 2024 om 08:51

Plowright snelt naar eerste profzege in openingsrit Tour of Qinghai Lake, Rasch derde

Jensen Plowright heeft de eerste etappe van de Tour of Qinghai Lake 2024 op zijn naam geschreven. De 24-jarige Australiër bleek in de openingsetappe van en naar Xining over de snelste benen te beschikken en boekte zo zijn eerste profoverwinning.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

In deze tijd van het jaar slokt de Tour de France vrijwel alle aandacht op, maar aan de andere kant van de wereld begon vandaag de 23ste editie van de Tour of Qinghai Lake (2.Pro). De Chinese rittenkoers laat de renners duizenden meters boven zeeniveau strijden tegen zowel de concurrentie als tegen de hoogte. Ook dit jaar wisten enkele WorldTour- en ProTour-ploegen hun weg te vinden naar de Aziatische koers.

De Tour of Qinghai Lake duurde vorig jaar nog twee weken, nu ‘slechts’ acht dagen. De eerste etappe werd traditiegetrouw verreden in Xining wordt. Na negen biljartvlakke ronden van zo’n 13 kilometer konden de sprinters zich opmaken voor een eerste clash, zo was toch de verwachting. Gleb Syritsa, Jensen Plowright, Attilio Viviani, Enrico Zanoncello, Martin Laas en Timothy Dupont waren enkele belangrijke gegadigden.

Op weg naar een sprint
Meerdere renners probeerden nog wel een sprint te ontlopen, maar zonder succes. In de eerste kilometers reden er met Mathis Avondts (Parkhotel Valkenburg), Clément Alleno (Burgos-BH) en Jiancai Wang (Tianyoude Hotel Cycling Team) drie renners voor de meute uit, maar deze aanvalspoging werd toch al redelijk snel weer in de kiem gesmoord. Tarteletto-Isorex en Alpecin-Deceuninck reden met vereende krachten op kop van het peloton.

De Belgische teams stuurden duidelijk aan op een massasprint en kregen ook hun zin. Na iets meer dan honderd kilometer werden de rappe mannen in stelling gebracht. Het harde labeur van Alpecin-Deceuninck werd beloond, aangezien Plowright namens de Belgische formatie als eerste over de streep kwam. Hij versloeg de Italiaan Enrico Zanoncello (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) en Nederlander Jesper Rasch van Parkhotel-Valkenburg.

Klassement
Verder in de top-10 zien we ook de namen van Ramon Sinkeldam (4e) en Timothy Dupont (10e), die het werk van zijn ploeg Tarteletto-Isorex niet wist af te ronden. In het algemeen klassement gaat Plowright, na zijn zege, ook aan de leiding.

Op dag twee van de Tour of Qinghai Lake lijkt het aan de klimmers. Vroeg in de rit brengt een klim van de eerste categorie de renners naar 3.300 meter. Na een lange afdaling zijn de renners pas halfweg koers, maar het restant is echter ook niet vlak.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.