Johan Bruyneel na zinderende bergrit: “De grootste rivaal van Pogacar is Pogacar”
foto: Cor Vos
donderdag 11 juli 2024 om 10:54

Johan Bruyneel na zinderende bergrit: “De grootste rivaal van Pogacar is Pogacar”

Met één snedige demarrage op de flanken van Puy Mary, leek Tadej Pogacar een flinke tik uit te delen aan zijn Tourrivalen en met name Jonas Vingegaard. De Sloveen moest echter lijdzaam toezien hoe Vingegaard de scheve situatie wist recht te zetten en hem vervolgens klopte in de sprint. Johan Bruyneel zag dit ook en was na afloop kritisch op Pogacar en UAE Emirates.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na de fikse aanval van Pogacar had de kopman van UAE Emirates even een voorsprong van 30 seconden. De man in het geel leek op weg naar een nieuwe ritzege en behoorlijk wat tijdwinst, maar daar kwam dus snel verandering in. Bruyneel zag het allemaal hoofdschuddend aan. “De grootste rivaal van Pogacar is Pogacar”, geeft de oud-renner en ploegleider na de elfde etappe aan in zijn eigen show JB2 van The Move.

Energieverspilling
UAE Emirates reed dom. Al die energieverspilling was onnodig in zo’n etappe. Als je de Tour wil winnen, moet je conservatief rijden. Tenzij je er zeker van bent dat je tijd kunt winnen. Wat ze nu doen, is geen goede strategie om een grote ronde te winnen. En al helemaal niet om de Tour te winnen. Je moet in de Tour altijd conservatief rijden en denken aan de volgende dag.”

“Pogacar rijdt al sinds maart op een enorm hoog niveau en heeft de Giro d’Italia in zijn benen”, schetst Bruyneel. “Het maakt niet uit dat hij de Giro op 80% heeft afgewerkt. De andere renners werkten in deze periode toe naar de Tour”, doelt hij op de belangrijkste rivalen van Pogacar voor de eindzege.

“Niemand is in staat om hem te temmen”
“Iemand met Pogacar’s passie heeft een ploegleider nodig die hem rustig houdt. Allan Peiper kon dat in de edities van 2020 en 2021. Sinds zijn vertrek is niemand in staat om Pogacar te temmen. Het slechtste is een ploegleider die meegaat in de passie en het einddoel uit het oog verliest. Er is niemand die tegen hem zegt: denk aan de volgende dag, denk aan je ploeg.”

Toch heeft Bruyneel nog altijd vertrouwen in de Sloveen. “Ik denk nog altijd dat hij de favoriet is om de Tour te winnen, maar hij moet wel anders gaan rijden. Pogacar weet dat hij Vingegaard niet overal en altijd zal lossen. Waarom blijf je dan niet gewoon bij hem? Het is niet verstandig om je ploeg volledig op te roken. Kijk de wedstrijd aan en probeer dan ergens tien of twintig seconden te winnen. Dan is hij veilig voor de laatste tijdrit. Hij heeft geen minuten nodig.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.