maandag 15 juli 2024 om 19:50

Johan van der Velde maakte een fout op eindpodium Tour: “Dat was volgens mij niet de bedoeling”

Video Johan van der Velde spreekt in de Barbershop van Alpecin en WielerFlits over de beste prestatie uit zijn carrière, maar maakte ook een foutje in de Tour de France. Op het eindpodium van de Tour van 1982 brak hij namelijk met het protocol. “Dat was volgens mij niet de bedoeling. Maar ja, ik dacht: waarom zou ik het niet doen hè?”, biecht hij op.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In 1982 stond Van der Velde op het podium van de Tour de France, achter Bernard Hinault en Joop Zoetemelk. Mensen vragen wel eens naar de mooiste overwinning uit de carrière van de veelzijdige renner, maar dan verwijst hij naar deze podiumplek. “Dat is toch wel het allerhoogste wat ik zelf ooit heb kunnen behalen”, vertelt hij.

Op dat eindpodium brak Van der Velde met het protocol van de Ronde van Frankrijk…

Johan van der Velde in het wiel van Bernard Hinault tijdens de Tour van 1982 – foto: Cor Vos

De Nederlandse klassementsrenner kuste de minister van Sport. “Ik dacht: dat is een knappe vrouw, dus die moet je wel kussen hè?”, lacht hij. “Maar ministers kussen was volgens mij niet de bedoeling. Maar ja, ik dacht: waarom zou ik het niet doen hè?”

Toch is zijn derde plek in Parijs niet de enige mooie herinnering van Van der Velde aan de Tour. “Alle dingen zijn mooi als je wint. Als je drie etappes wint, die zijn allemaal mooi. In Parijs op het eindpodium staan is mooi. Het winnen van de witte jongerentrui is ook heel mooi en twee dagen in de gele trui is ook voor weinig renners weggelegd. Dus dat zijn allemaal mooie dingen uit de Tour.”

Alpecin x WielerFlits

Iedere dag tijdens de Tour de France publiceren we in samenwerking met Alpecin een openhartig gesprek vanuit de kappersstoel. In deze serie nemen (oud-)wielrenners plaats in de mobiele barbershop van Alpecin Grey Attack om te praten over hun leven op en naast de fiets, en natuurlijk over de Tour de France.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.