John Degenkolb wint Parijs-Roubaix
Na Milaan-San Remo heeft John Degenkolb ook met Parijs-Roubaix alweer een monument gewonnen in 2015. De Duitser van Giant-Alpecin was veruit de sterkste op de wielerbaan van Roubaix. Zdenek Stybar sprintte naar plek twee, Greg Van Avermaet werd derde. Lars Boom was de beste Nederlander op de vierde plek.
Snelle start en vroege vlucht
Door een stevige wind in de rug was de openingsfase extreem rap. Vluchters kregen geen kans om weg te geraken doordat het peloton op een lang lint was getrokken. Onder meer Lieuwe Westra probeerde een kopgroep te creëren, maar de tempo in het peloton lag te hoog. In het eerste uur werd liefst 50,4 kilometer afgelegd.
Pas na 32 kilometer wurmden negen renners zich los uit het peloton. Gregory Rast (Trek Factory Racing), Adam Blythe (Orica-GreenEDGE), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Sean De Bie (Lotto Soudal), Aleksejs Saramotins (IAM Cycling), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché Environnement), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Ralf Matzka (Bora-Argon 18) kregen een klein gaatje. Even later probeerde Jasha Sütterlin (Movistar) de oversteek te maken, maar hij slaagde daar niet in. Al rap hadden de negen vluchters meer dan vijf minuten voorsprong. Het grootste gat bedroeg ruim tien minuten.
Bos van Wallers
In de aanloop naar het Bos van Wallers, de opening van het finale in Parijs-Roubaix op bijna honderd kilometer van de meet, kwamen de grote kleppers naar voren. Een strook voor het Bos was er alweer pech voor Thomas, maar hij wist solo terug te keren. Westra kwam op zijn beurt hardhandig in aanraking met de keien. In het Bos van Wallers moest De Bie lossen door een lekke band, waardoor er acht leiders overbleven. In het pak namen Lotto Soudal en BMC stevig de leiding, waardoor de boel op scherp werd gezet.
Een gevaarlijk moment ontstond toen de spoorbomen dichtgingen, precies toen het peloton aankwam. Niet veel later werd Thomas voor de zoveelste getroffen door pech; hij viel over een stoeprandje. Etixx-Quick-Step en Sky gaven er even later een snok aan, wat zorgde voor opschudding in het peloton. LottoNL-Jumbo was goed vertegenwoordig in het peloton, maar de ploeg van Lefevere bleef daar de leiding houden. Op zeventig kilometer was het gat nog vier minuten tussen kopgroep en peloton.
Terpstra en co trekken door
Etixx-Quick-Step, met Niki Terpstra, trok daarna heel hard door en zorgde voor een schifting. Een zestiental renners kon volgen. Alexander Kristoff, Bradley Wiggins en Greg Van Avermaet hadden de slag gemist. Lars Boom, Sep Vanmarcke, Daniel Oss, Danny van Poppel, Peter Sagan en John Degenkolb zaten wel mee. Op 58 kilometer was er echter weer een samensmelting. Het was Sagan zelf die op Auchy-lez-Orchies à Bersée de knuppel in het hoenderhok gooide. Op Mons-en-Pévèle was Vandenbergh de enige die durfde aan te vallen, en hij sloeg direct een gat van twintig tellen.
Solo ging de Belg op jacht naar de koplopers. Lotto Soudal ging achtervolgen, maar Vandenbergh liep uit. Een viertal sprong weg uit het pak, maar hen lukte het ook niet om iets uit te richten. Op de sector van de Templeuve ging Wiggins in de aanval, die direct aansloot bij Vandenbergh. Ook Debusschere en Stybar sloten aan, waardoor een kwartet ontstond. De mannen van Katusha en BMC haalden hen terug.
Sterke Vanmarcke rijdt lek
Op 23 kilometer werden de laatste vroege vluchters ingerekend, doordat Vanmarcke een ferme versnelling plaatste. Terpstra, Boom, Degenkolb en Sagan gingen mee. Een domper voor Vanmarcke volgde direct; hij reed lek. Dit was het teken voor Bozic en Roelandts om weg te springen. Op Camphin-en-Pévèle ging de Belg van Lotto Soudal alleen verder en begon solo aan de Carrefour de l’Arbre. Aan het einde van de strook was het gat nog vijf tellen groot, mede door een stevig tempo van Terpstra. Boom probeerde nog weg te geraken, maar hij werd gecounterd door Degenkolb.
Van Avermaet en Lampaert krijgen Degenkolb achter zich aan
Op 13 kilometer was er een algemene hergroepering en waren het weer Boom en Terpstra die zich goed toonden. Lampaert en Van Avermaet kregen echter wel de ruimte. Bert De Backer ging er achteraan, en hij werd gevolgd door zijn Duitse kopman. In een koppeltijdrit probeerden de Giant-Alpecin’s vooraan te geraken, tot De Backer moest lossen. In zijn eentje ging hij op jacht naar de Belgische leiders. Op de sectie van Hem kwam de Duitser dichterbij en wist hij zelfs aan te sluiten.
Met zeven de wielerbaan op
De sprinter Degenkolb kreeg echter geen hulp meer van Lampaert, Van Avermaet ging nog wel op kop. Stybar maakte vanuit de achtergrond de jump naar de kopgroep, waardoor Etixx-Quick-Step met twee zat op kop. Door getwijfel leek het trio Boom-Keukeleire-Elmiger nog aan te sluiten op kop, en dat gebeurde op anderhalve kilometer van het einde.
Lampaert draaide als eerste de piste op, maar in de sprint die volgde was het duidelijk Degenkolb die de sterkste was. Hij is de tweede Duitse winnaar van Parijs-Roubaix; de eerste Duitser was Josef Fischer in de allereerste editie van 1896.
Parijs-Roubaix 2015 (1.WT)
Uitslag: Compiegne – Roubaix (253 km)
1. John Degenkolb (Giant-Alpecin) in 5u49m51s
2. Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
3. Greg Van Avermaet (BMC)
4. Lars Boom (Astana)
5. Martin Elmiger (IAM Cycling)
6. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
7. Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step) op 7s
8. Luke Rowe (Sky) op 28s
9. Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 29s
10. Alexander Kristoff (Katusha) op 31s
Beste vijf Nederlanders buiten de top tien
15. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 31s
27. Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) op 2m21s
31. Koen de Kort (Giant-Alpecin) op 2m55s
45. Danny van Poppel (Trek Factory Racing) op 3m24s
68. Roy Curvers (Giant-Alpecin) op 7m50s
Wat mij betreft een wederom saaie koers met gelukkig spannende laatste kilometers. En wie had ooit gedacht dat ik blij zou zijn met een besnorde Duitser als winnaar.
Edit: mooie leadout van QS
Gecalculeerd? Degenkolb koerste verre van laf hoor.
Wat onze Hollanders en Belgen betreft heel het jaar veel blablablabla maar voor de rest NUL komma NUL
Koers viel me dan ook enigszins tegen..
Wat praat die Lampaert trouwens voor taaltje? Ik versta er werkelijk helemaal niets van. Lijkt wel of maar de helft van zijn lettergrepen doorkomt ofzo?