Jonas Vingegaard maakt favorietenrol waar in eerste bergrit O Gran Camiño
Foto: Cor Vos
vrijdag 23 februari 2024 om 17:18

Jonas Vingegaard maakt favorietenrol waar in eerste bergrit O Gran Camiño

Jonas Vingegaard heeft de eerste rit in lijn in O Gran Camiño met veel overmacht op zijn naam geschreven. De sterke Deen van Visma | Lease a Bike kwam alleen over de aankomst en is uiteraard ook de nieuwe leider.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Waar de openingstijdrit in O Gran Camiño werd gedwarsboomd vanwege de wind, moesten de regen in de etappe van Taboada naar Chantada (151,2 kilometer) vooral afrekenen met regenachtige omstandigheden. De natte wegen en regenbuien zouden het peloton de hele dag teisteren, en dan wachtten er ook nog eens vier beklimmingen. De Alto Paradela en Alto Sonan (beide derde categorie) als opwarmers, met in de finale twee keer de Alto de San Pedro de Licora (tweede categorie) als apotheose. Met zijn 5,2 kilometer aan slechts 6,1 % was de klim echter niet superlastig.

Alex Molenaar in de ontsnapping
Het duurde veertig kilometer vooraleer een vluchtersgroep met Tiago Antunes(Efapel Cycling), Jorge Arcas (Movistar), Enekoitz Azparren (Euskaltel-Euskadi), Xabier Azparren (Q36.5), Davide Bais en Andrea Pietrobon (Polti Kometa), Sebastian Berwick (Caja Rural-Seguros RGA), José Manuel Díaz (Burgos BH), Frederico Figueiredo (Sabgal / Anicolor), Alex Molenaar (Illes Balears Arabay Cycling), Embret Svestad-Bardseng (Arkéa-B&B Hotels) en Davide Uriarte (Equipo Kern Pharma) zich wist af te scheiden. Gezien de stevige omvang van de groep, kregen ze nooit veel ruimte.

De jonge Spanjaard Xabier Azparren en Nederlander Molenaar spartelden nog lang tegen. De twee begonnen met zo’n driekwart minuut voorsprong aan Alto de San Pedro de Licora (tweede categorie), maar daar legde Visma | Lease a Bike een verschroeiend tempo op in het peloton. Vooral Wilco Kelderman maakte daarbij indruk met een zeer lange beurt aan de kop, met Vingegaard in zijn spoor.

Vingegaard in de regen met Reuben Thompson – foto: Cor Vos

Vingegaard heeft moeite met Bernal
Op iets minder dan vier kilometer van de top, op 6,7 kilometer van de streep, ontdeed Vingegaard zich van zijn regenvestje en zette hij zijn verwachte aanval in. In geen tijd dichtte hij de kloof op Molenaar, die zich ijzersterk bleef weren. Maar al zijn tegenstanders losgooien lukte de tweevoudige Tourwinnaar niet.

Een verrassend sterke Egan Bernal (INEOS Grenadiers) en Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) haakten immers hun wagonnetje aan. Het grote probleem voor Vingegaard was namelijk dat de stijgingspercentages in het slot van de beklimming niet hoog genoeg opliepen om echte verschillen te creëren. Zo’n twintigtal seconden na de drie bundelden Groupama-FDJ en EF Education-EasyPost de krachten, omdat kopmannen Richard Carapaz en David Gaudu voor hun eigen tempo kozen.

Op een kleine kilometer van de top moesten Cepeda en Bernal er dan toch aan geloven. De twee leken wel stil te staan toen een ontketende Vingegaard een nieuwe versnelling plaatste. Op de top van de klim moest hij wel nog een tijdrit van drie kilometer in grotendeels vlakke en dalende stroken uit de benen schudden, maar dat lukte de Deen zonder veel problemen.

Ex-Tourwinnaar Bernal won daarachter de sprint voor de dichtste ereplaats voor Cepeda, en niet ver daarachter deed ook Vingegaards ploegmaat Cian Uijtdebroeks geen slechte zaak.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.