Jonas Vingegaard wil verbod op ‘oneerlijke’ inhalatie koolmonoxide
Het misbruik van koolmonoxide (CO) moet aangepakt worden. Dat zegt Jonas Vingegaard in gesprek met Le Monde. De tweevoudig Tourwinnaar en zijn ploeg Visma | Lease a Bike doen zelf ook aan het inhaleren van koolmonoxide, maar andere ploegen gebruiken de methode om hun prestaties op een oneerlijke manier te verbeteren, klinkt het.
Bij het inhaleren van koolmonoxide wordt gebruik gemaakt van een koolmonoxide rebreather, ook wel een herinademer genoemd. Hiermee kan koolmonoxide gedoseerd en nauwkeurig in de longen kan komen, zodat belangrijke bloedwaardes gemeten kunnen worden. Onder meer Visma | Lease a Bike en UAE Emirates gebruiken de methode op deze manier.
Maar met een rebreather kun je ook de fysiologische voordelen van hoogtestages optimaliseren. Je kunt met deze apparatuur aan CO-inhalatie doen, wat een riskante werkwijze is en gebruikt kan worden met prestatiebevorderende doeleinden. Het kan bij stelselmatig gebruik de maximale zuurstofopname vergroten en bijvoorbeeld de HIF factor verhogen. Recent onderzoek zou aantonen dat het dezelfde effecten kan hebben als een fysieke hoogtestage.
Eenmalige meting
Visma | Lease a Bike gebruikt de rebreather enkel op de eerstgenoemde manier, vertelde performance manager Mathieu Heijboer eind vorig jaar al aan WielerFlits. “Er moet echt onderscheid worden gemaakt tussen de diagnostische methode (een eenmalige meting) en een ‘behandeling’ op basis van dagelijks CO inademen. Dat laatste doen/deden wij niet en hebben we nooit overwogen. Het gaat om een eenmalige meting om de bloedwaarden te monitoren”, zei hij.
“Net zoals een röntgenfoto ook gebruikt wordt om eenmalig iets vast te leggen, terwijl overmatige röntgenstraling zeer schadelijk is. Ik wil benadrukken dat wij deze techniek dus niet gebruiken om bloedspiegels te verbeteren.”
Vingegaard doet oproep
Vingegaard herhaalt nu die boodschap van Heijboer. “Mijn team gebruikt koolmonoxide om het bloedvolume en de totale hemoglobinemassa te meten”, aldus de Deen. “We inhaleren de koolmonoxide eerst een keertje voorafgaande aan een hoogtestage. Aan het einde van de hoogtestage wordt dit herhaalt om de maximale zuurstofabsorptiecapaciteit te berekenen.”
Volgens Vingegaard zijn er echter ook ploegen die de rebreather voor andere doeleinden gebruiken. “Sommige teams misbruiken het door regelmatig lage doses koolmonoxide in te ademen, wat leidt tot een aanzienlijke verbetering van de prestaties van hun renners. Dit is oneerlijk en het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) zou dit moeten verbieden.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.