Jonathan Milan nipt sneller dan Mads Pedersen en Maikel Zijlaard in proloog Deutschland Tour
foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2024 om 15:53

Jonathan Milan nipt sneller dan Mads Pedersen en Maikel Zijlaard in proloog Deutschland Tour

De proloog van de Deutschland Tour 2024 is uitgedraaid op een secondenspel. Daarin kwam Jonathan Milan (Lidl-Trek) als winnaar uit de bus, omdat hij na 2,9 kilometer nipt sneller was dan ploeggenoot Mads Pedersen en de Nederlandse proloogspecialist Maikel Zijlaard (Tudor). Het verschil tussen de winnaar en de nummer drie was minder dan twee seconden.

De 39ste editie van de Deutschland Tour ging van start met een rit tegen de klok. Op het programma stond een proloog van slechts 2,9 kilometer in Schweinfurt, in de deelstaat Beieren en gelegen aan de rivier de Main. Het parcours was biljartvlak, telde vijf bochten en moest afgelegd worden op een normale koersfiets.

Een eerste richttijd was er voor Bahrain Victorious-stagiair Vlad Van Mechelen (3.26 minuut), maar Marco Haller dook al vijf seconden onder de tijd van de jonge Belg. Dat de verschillen klein zouden zijn, was al bekend, maar thuisrijder Jannik Steimle maakte het wel erg spannend. Hij was slechts zes honderdsten sneller dan Haller en pakte zo een plek in de hot seat.

Maikel Zijlaard was dicht bij de zege – foto: Cor Vos

Milan knalt naar serieuze toptijd in Schweinfurt
Stefan Bissegger reed de volgende toptijd door 3.19 minuut op de borden te zetten, maar de Zwitser kon niet op zijn lauweren rusten, omdat nog meerdere favorieten van start gingen. Eerst was Ethan Hayter sneller, maar Jonathan Milan deed er nog een schepje bovenop door 3.16 minuut te rijden. Goed voor een gemiddelde van 53,2 km/h. Iets te hard voor Maikel Zijlaard, die strandde op ruim anderhalve seconde van Milan.

In de slotfase rolden onder meer Danny van Poppel, Filippo Ganna en Mads Pedersen van het podium. De Nederlander en de Italiaan kwamen ruim tekort, terwijl Pedersen slechts 71 honderdsten moest toegeven op zijn Lidl-Trek-ploegmaat. De winst ging daardoor naar Jonathan Milan, voor zijn ploegmaat Pedersen en nummer drie Zijlaard.

De eerste leiderstrui is voor Milan – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.