Jordi Meeus plots toch op longlist BORA-hansgrohe voor Tour de France
foto: Cor Vos
donderdag 6 juni 2024 om 07:15

Jordi Meeus plots toch op longlist BORA-hansgrohe voor Tour de France

Interview Waar er aan het begin van het seizoen nog formeel werd gezegd dat BORA-hansgrohe geen sprinter mee zou nemen naar de Tour de France, lijkt de Duitse ploeg nu toch de deur weer op een kier te zetten. Snelle man Jordi Meeus heeft immers te horen gekregen dat hij alsnog op de longlist van de ploeg is gezet, zo laat hij weten aan WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Meeus redde vorig jaar nog de Tour van de ploeg van Ralph Denk door op de Champs-Elysées alle grote sprinters te verslaan. Alleen is er het afgelopen jaar veel in het team veranderd. Met Primoz Roglic beschikt men nu over een klassementsman van wereldklasse, en doel nummer één is om deze Tour met de ervaren Sloveen te winnen. “Ik ga er vanuit dat alles nog altijd op Primoz wordt gezet, maar ik sta nu wel op de longlist”, zegt Meeus.

“Ik heb het zelf maar pas te horen gekregen van de ploegleiding. Als er iets gebeurt of iemand van de ploeg geraakt niet tijdig klaar, dan kan ik nog in de selectie geraken. Maar ik durf er nog niet op rekenen. Wel heeft de ploeg mijn programma al wat aangepast. Ik doe nu de Ronde van Zwitserland, dat is geen ideale koers voor snelle mannen zoals ik en er zijn zelfs geen sprintkansen. Maar ze wilden dat ik die rittenkoers in de benen had, mocht ik toch naar de Tour gaan.”

Klassiekers
Nochtans kwam Meeus de afgelopen maanden nog niet al te veel aan sprinten toe. Zijn grote doel voor het seizoen 2024 was om aan inhoud te winnen en voor het eerst echt proberen te scoren in de kasseiklassiekers. Lead-out Danny van Poppel ontfermde zich vooral over Sam Welsford en Meeus legde zich toe op het zwaardere werk. Op die manier kwamen zijn snelle benen niet veel meer tot uiting.

In Noorwegen won Meeus voor het eerst – foto: Cor Vos

“Vorige week in de Ronde van Noorwegen heb ik voor het eerst gewonnen. Het is niet dat ik ongeduldig werd, maar winnen is altijd leuk. Het was ook terug een beetje wennen na het voorjaar. Ik merkte dat ik wat scherpte miste in de finales, omdat ik twee weken voordien wat ziek was geworden. En we hadden ook niet echt een sprintploeg mee, waardoor ik wat geluk moest hebben dat ik op de juiste momenten een gaatje vond.”

Anderzijds merkt de Limburger dat zijn nieuwe aanpak zijn vruchten afwerpt “Anders word je niet derde in Gent-Wevelgem en achtste in Parijs-Roubaix. Twee uitslagen waar ik heel blij mee was. Het heeft, mede door ziekte, enkele jaren geduurd voor mijn sterkte in de klassiekers eruit kwam. Je hebt renners die dat meteen kunnen, maar de meesten moeten toch een paar jaar rijpen. Ik had gehoopt dat het er dit jaar eindelijk zou uitkomen en ook wat verwacht, omdat ik vorig jaar de Tour ook al kon eindigen met wat overschot.”

Meeus zou die sterkte ook kunnen gebruiken op enkele kampioenschappen, die hem dit jaar op het lijf geschreven zijn. “Het parcours van het BK in Zottegem ligt me goed, dus dat wordt zeker een doel. Ik zou ook heel graag naar het EK gaan in september. Het is nooit simpel om de Belgische ploeg te halen en er is ook nog niet met de bondscoach over gesproken, maar het zou een mooie kans zijn. Zeker omdat het in eigen provincie is en het parcours me op het lijf geschreven is. Dat komt niet zo vaak voor.”

Toekomst?
Misschien probeert BORA-hansgrohe Meeus met die eventuele Tourselectie nog wat te paaien, want oorspronkelijk zou de Vuelta zijn enige grote ronde van het jaar worden. Aan het einde van het jaar is de snelle man einde contract bij de Duitse ploeg. Zijn andere oorden aan de orde? “Ik ben daar nog niet echt mee bezig. Ik moet geen stress hebben over mijn contract, zeker niet na de Tour van vorig jaar en het voorjaar. Dat ik blijf, is zeker realistisch. Ik ben tevreden over de ploeg en zij over mij.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.