vrijdag 11 oktober 2024 om 18:30

Joris Nieuwenhuis moet seizoensstart uitstellen: “Het doel is weer gezond worden”

Video Joris Nieuwenhuis presenteerde vrijdagmiddag in het Limburgse Beringen zijn gloednieuwe Nederlandse kampioenstrui. De gloednieuwe Ridley-ploeg waar Nieuwenhuis deel van uitmaakt pakt uit met een aantal nieuwigheden waar de 28-jarige kampioen erg blij mee is. Alleen moet hij dan eerst zijn ziektesymptomen nog overwinnen. WielerFlits sprak Nieuwenhuis uitgebreid.

Wat vind je van je nieuwe truitje?
“Ik vind het mooi. De ploeg kwam met het ontwerp. Ze vroegen me wel wat ik ervan vond, maar ik vond het meteen supermooi. Richard stuurde me de foto door en ik herkende het schuine gedeelte wel van zijn trui van vroeger. Misschien had hij inspraak (lacht).”

Klopt het dat CEO Jochim Aerts bij je is komen aankloppen toen er nog een sprake van de ploeg was?
“Er was nog geen ploeg, maar er was al wel een visie en duidelijkheid over hoe ze het de komende jaren wilden aanpakken. Een lange termijnplan, en ik geloofde in hun plan. Langzaam kwam er meer duidelijkheid, bijvoorbeeld dat Richard bij de ploeg kwam. Het resultaat is nu al heel knap, van het moment dat ze met mij contact hebben genomen tot nu.”

Wat sprak je zo aan aan het project?
“Allereerst was er het oppervlakkige gedeelte: ik wilde ik niet meer op de weg rijden, omdat ik daar steeds meer moeite mee begon te hebben. Jochem kwam aan met het verhaal dat ze met mij wilden gravelen in de zomer en crossen in de winter. Dat sprak me meteen aan. Ik had vorig jaar niet gedacht dat überhaupt een ploeg dat zou aandurven om het zo te gaan doen. Toen dat kwam, kon ik bijna geen nee zeggen.”

Richard Groenendaal is je nieuwe sportdirecteur, iemand waarmee je ook al eerder samenwerkte. Welke bijdrage heeft hij aan je carrière geleverd?
“Hij heeft mij professioneel veldrijder gemaakt. Ik kwam van de junioren af bij het Rabobank Development Team, en toen had ik geen idee wat ik aan het doen was. Ik ging natuurlijk nog naar school, ik trainde, maar ik wist niet wat of hoe. Ik was nog geen professioneel wielrenner, en dat heeft Richard van mij gemaakt. We zijn elkaar daarna blijven tegenkomen, het is ook maar een kleine wereld.”

Het gloednieuwe Ridley Team in Beringen – foto: Cor Vos

Hoe anders is het om nu de grote man bij de ploeg te zijn, terwijl je eerder bij Baloise Trek Lions één van de vier kopmannen was. Wordt dat anders koersen?
“Dat denk ik wel. Als ik persoonlijk kijk, ben ik iemand die de koersen won omdat ik de boventoon voerde vanuit mezelf. Voor mij zal het nog wel meevallen, dus. Ik ga er alleen wat meer concurrenten bij hebben. Ik zie dat verder niet als een vervelend iets. Ik hoop juist dat er veel renners voorin mee gaan doen en dat we een mooie sport kunnen laten zien.”

Na je doorbraakseizoen kan je niet anders dan met vertrouwen beginnen.
“Ik kijk erop terug met enorme vreugde en trots. Ik had altijd het gevoel dat dit erin zat. Alleen kwam het er tot toen nooit uit. Ik ben heel blij dat het er toch is uitgekomen, dat geeft zelfvertrouwen. In de zin van: zie je wel, het kan toch gewoon. Dat neem ik ook wel mee. Nu wordt het hopelijk het seizoen van de bevestiging. Er is veel veranderd: van mijn fiets, tot de ploeg en trainer. Dat ga ik in het begin wel merken, maar op de lange termijn hoop ik gewoon weer mee te doen voorin voor de hoofdprijzen.”

Maar de voorbereiding was wel op fysiek vlak verstoord. Welke impact heeft dat?
“Twee weken geleden kwamen we erachter dat ik gordelroos had. Dat was niet ideaal. Een hele moeilijke ziekte om vat op te krijgen, is het. De enige remedie is rusten. Dat doe ik al twee weken, maar je wil gewoon beginnen. Ik zat op de korte termijn te denken, dat ik nog in Beringen wilde starten. Dan ging het door naar Ruddervoorde, en dat zit nog in mijn hoofd. Maar het doel is gezond worden en weer kunnen trainen.”

Hoe dan ook begin je met een achterstand?
“Dat zeker, maar ik kan er niets meer aan doen. Ik moet het accepteren. Op de korte termijn doet dat wel wat met mijn doelstellingen. Ik wil klassementen winnen. Ik sta ook tweede op de UCI-ranking en wil een keer eerste worden. Of dat dit jaar gaat lukken, weet ik niet. Anders moet ik er volgend jaar maar voor gaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.