Julian Alaphilippe sluit Czech Tour af met ritzege, Marc Hirschi eindwinnaar
foto: Cor Vos
zondag 28 juli 2024 om 14:08

Julian Alaphilippe sluit Czech Tour af met ritzege, Marc Hirschi eindwinnaar

Julian Alaphilippe heeft de slotrit van de Czech Tour op zijn naam geschreven. De gele trui van Marc Hirschi kwam niet meer in gevaar. De Zwitser volgde Alaphilippe goed, werd tweede in de laatste rit en kroonde zich zo tot eindwinnaar van de ronde.

De Czech Tour eindigde zondag met een 131 kilometer lange heuvelrit van Šumperk naar Šternberk. In de finale moest een kasseiklimmetje van 900 meter aan 8,1% viermaal beklommen worden. De finish lag zo’n drie kilometer na de top van deze helling. Op papier was dit een parcours op maat van leider Marc Hirschi, die 18 seconden voorsprong had op zijn ploegmaat Diego Ulissi. Sergio Higuita stond derde op 25 tellen.

Flanders-Baloise en TDT-Unibet in kopgroep
Vanuit het vertrek reden Aaron Van Poucke (Flanders-Baloise) en Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) direct weg. Al gauw kregen zijn het gezelschap van Mats Wenzel (Lidl-Trek Future Racing) en Michal Schuran (ATT Investments), waarna ook Charlie Paige (TDT-Unibet) en Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech Academy) nog overstaken. We kregen zo een vroege vlucht van zes renners, die een voorsprong van tweeënhalve minuut bijeen fietsten.

Soudal Quick-Step leidt de meute – foto: Cor Vos

Richting het viermaal te verrijden finalerondje dunde zowel de kopgroep als het peloton flink uit. Vooraan waren Van Poucke, Kubiš en Wenzel nog met zijn drieën bij het binnenrijden van Šternberk, de groep met achtervolgers bestond nog uit zo’n 35 man. Soudal Quick-Step bepaalde hier het tempo, totdat Kasper Asgreen in zijn eentje de sprong probeerde te maken naar het koptrio. Op 25 kilometer van de streep leek de Deen de aansluiting te maken.

Sterke Kubiš gaat solo
Hij kwam tot op een paar meter, maar net op dit moment wachtte het finaleklimmetje voor de eerste keer. Hier kwam Asgreen zichzelf tegen. Kubiš had daarentegen nog wel wat over. De Slowaakse kampioen van het bescheiden Elkov-Kasper reed weg bij zijn medevluchters en begon aan een solo. Op de tweede beklimming, terwijl Kubiš nog alleen voorop reed, was er in het peloton een speldenprikje van Antoine Huby. Leider Hirschi zat echter direct op het wiel van de jongeling van Soudal Quick-Step, waarna het weer wat stilviel.

Toch werd Kubiš bij de derde beklimming ingerekend. Het was op dit moment Visma | Lease a Bike dat gas gaf, totdat Andrew August (INEOS Grenadiers) overnam. De 18-jarige Amerikaan ging zo hard dat slechts een handvol renners hem konden volgen: Andreas Leknessund, Kevin Vermaerke, Kamiel Bonneu, Julian Alaphilippe en Hirschi. Daarna konden nog enkele renners aansluiten, waardoor we met een groepje van zo’n vijftien renners naar de laatste helling toereden.

Daar was het Julian Alaphilippe die op de kasseien alles uit de kast haalde. Hirschi werd even op een paar meter gezet, maar kwam met de top in zicht toch weer terug aansluiten. In de afdaling richting aankomst werkten de twee lange tijd goed samen, maar in het slot werd er toch te veel gepokerd. De anderen vonden zo ook weer de aansluiting, maar dat was buiten Alaphilippe gerekend. In het technische slot ging hij de sprint zelf van ver aan, waardoor hij Hirschi en de anderen toch nog afhield. De Fransman pakte zo de ritzege, Hirschi werd geruststellend eindwinnaar.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.