Julian Alaphilippe sluit ‘een derde van mijn leven’ af bij Soudal Quick-Step
foto: Cor Vos
donderdag 12 september 2024 om 18:00

Julian Alaphilippe sluit ‘een derde van mijn leven’ af bij Soudal Quick-Step

Interview Het einde van het wielerseizoen komt langzaam in zicht en daarmee nadert ook onvermijdelijk het afscheid bij Soudal Quick-Step van Julian Alaphilippe. Zijn laatste koers bij het team waar hij zijn carrière begon, zal op 12 oktober zijn met de Ronde van Lombardije en daar kijkt hij met gemengde gevoelens naar uit “Het is niet alleen tien jaar van mijn carrière, het is een derde van mijn leven.”

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Na wekenlange speculatie werd vorige maand zijn overstap naar Tudor Pro Cycling aangekondigd. Patrick Lefevere omschreef het vertrek van zijn kopman, ondanks zijn recente kritiek, als ‘het einde van een tijdperk’. In dienst van de flamboyante teammanager behaalde hij al zijn grote wielersucces, maar voor Alaphilippe was het informeren van Lefevere niet het lastigste gesprek dat hij moest voeren.

“Het moeilijkste was Jean-René Bernaudeau van TotalEnergies bellen. Niet alleen dit jaar, maar ook de afgelopen jaren hebben ze echt hun best gedaan om mij in hun team te krijgen. Het was ook een heel mooi project, maar uiteindelijk moet je aan jezelf denken. Ik wist dat het voor hem een grote teleurstelling ging zijn. Dat maakte het niet gemakkelijk.”

Nieuwe omgeving
Alaphilippe zal de komende drie jaar voor de ploeg van Fabian Cancellara gaan rijden. Bij het Zwitserse ProTeam hoopt de tweevoudig wereldkampioen weer zijn beste niveau te halen. Om dat te bereiken heeft hij naar eigen zeggen een nieuwe omgeving nodig, met nieuwe mensen. “Het is een goed moment voor mij om een nieuwe omgeving te ontdekken, maar met volgend jaar ben ik nog niet bezig. Al mijn aandacht richt ik op de koersen die nog komen.”

De Fransman is momenteel in Canada voor de Grand Prix Cycliste de Québec en Grand Prix Cycliste de Montréal, waar hij zich hoopt te kwalificeren voor de Franse selectie voor het WK wielrennen in Zürich. “Ik ben echt supergemotiveerd,” zegt hij op de persconferentie van beide wedstrijden. “Ik voel me goed, maar ik ben ook eerlijk: ik ben ook wat moe na een week koersen in de Tour of Britain. Maar deze wedstrijden hier in Canada zijn belangrijk, dus ik ga alles geven.”

Na het tweeluik in Canada zal Alaphilippe ook zijn opwachting maken in de SUPER 8 Classic in België. Daarna wil hij zich volledig richten op herstel in aanloop naar het WK. “Eerst rust, rust, rust,” benadrukt hij. “Als ik nog moet trainen, zal dat waarschijnlijk voor de Primus Classic zijn, maar voor nu ligt mijn focus hier.”

De GP Québec wordt aanstaande vrijdagavond (Nederlandse tijd) verreden. Zondagavond staat de GP Montréal op het programma.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.