Tour 2019: Alaphilippe verdedigt geel met fenomenale tijdritzege
Julian Alaphilippe heeft op indrukwekkende wijze de individuele tijdrit rond Pau naar zijn hand gezet. Na 27,2 kilometer zette hij 35:00 op de klokken en daarmee deed hij het beter dan Geraint Thomas en Thomas De Gendt, die lange tijd de snelste tijd in handen had.
Voor Pau was het een 71e weerzien met de Tour. Haar ligging nabij de Pyreneeën maakt de stad tot een ideale uitvalsbasis in het routeboek en ditmaal was daar een individuele tijdrit uitgetekend van 27,2 kilometer. Dat de chrono allesbehalve vlak was, konden de renners al bekijken tijdens de vrouwenwedstrijd La Course. ’s Ochtends reden de vrouwen namelijk dezelfde ronde, maar dan vijfmaal. Marianne Vos maakte haar favorietenrol waar. Hoe zou het de mannen vergaan?
Om twee uur ’s middags stipt trapte Yoann Offredo de tijdrit af als laagst geklasseerde renner in het klassement, maar de Fransman zou normaal gesproken geen rol spelen in de strijd om winst. Op papier werd meer verwacht van vroege starters als viervoudig wereldkampioen Tony Martin, Chad Haga en Kasper Asgreen. Al snel werd duidelijk dat Martin zijn winstambities opzij had gezet in dienst van de ploeg, want al snel werd hij ingehaald door zowel Haga als Asgreen.
Kasper Asgreen legt de lat meteen hoog
Haga daarentegen had duidelijk zijn zinnen gezet op een goede uitslag. In de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia had de Amerikaan van Sunweb zijn visitekaartje al afgegeven dit jaar en ook in de lange tijdrit van de Tour leek hij zich te willen laten zien. Haga en Asgreen deden echter niet veel voor elkaar onder. Aan de finish bleek de Deense kampioen de betere van de twee: Haga klokte 36:22, maar Asgreen dook er meteen een half minuutje onder en zette de toptijd naar 35:52.
Na de binnenkomst van Asgreen was Alex Dowsett de eerste specialist die niet kon tippen aan de snelle tijd van de Deen. De voormalige houder van het werelduurrecord kwam veertig tellen tekort. Even nadat de Brit over de streep kwam, startte Stefan Küng juist voor zijn tijdrit. De drievoudig Zwitserse kampioen, die vooraf tot de kanshebbers werd gerekend, viel in de eerste kilometers en kende daarmee een valse start. Hij rechtte de rug, maar kwam uiteindelijk een minuutje tekort.
Intussen zette Matej Mohorič snellere tussentijden op de klokken dan Asgreen, die al veel renners hun tanden had zien stukbijten op zijn tijd. Ook Nelson Oliveira was sneller onderweg. Maar zowel de Sloveen als de Portugees moesten hun snelle start bekopen aan de finish. Mohorič gaf bijna een minuut toe op Asgreens snelste tijd, Oliveira elf seconden. Met Joseph Rosskopf en Nils Politt kwamen er nog eens twee tijdritspecialisten tekort.
Wout van Aert en Thomas De Gendt snel
Toen was de Belgische kampioen Wout van Aert aan de beurt. De renner van Jumbo-Visma, vier dagen geleden winnaar in Albi, verscherpte de snelste tijd van Oliveira aan het eerste tussenpunt. Daarmee onderstreepte hij zijn favorietenrol. Van Thomas De Gendt kreeg hij felle tegenstand. De Lotto Soudal-renner, net als Van Aert al ritwinnaar in deze Tour, dook bij de tussenpunten telkens onder de tijden van zijn crossende landgenoot door.
Het werd een boeiende tweestrijd, totdat Van Aert bij het ingaan van de laatste kilometer in het hekwerk terechtkwam. Al snel bleek de situatie ernstig; aan zijn rechterbovenbeen had hij een diepe vleeswond opgelopen en medische behandeling was vereist. De Belg werd afgevoerd naar het ziekenhuis en daarmee kwam een einde aan zijn Ronde van Frankrijk. De Gendt bleef recht en onttroonde Asgreen met een tijd van 35:36. Daarmee was hij 0:16 sneller dan de Deen.
Met Küng en Van Aert waren er al enkele renners onderuit gegaan en ook Maximilian Schachmann zou niet recht blijven. Hij had de vijfde tijd geklokt bij het derde tussenpunt, maar ging vervolgens tegen de vlakte. Weliswaar redde de Duitser het tot aan de finish, maar het kostte grote moeite: hij leek serieus gehavend. In het laatste kwart van de tijdrit verloor hij liefst vierenhalve minuut en ’s avonds werd bekend dat hij de strijd moet staken.
Thomas De Gendt ziet specialisten tekortschieten
De Gendt mocht intussen voorzichtig gaan dromen. Specialisten in ritten tegen het uurwerk als Søren Kragh Andersen en Jonathan Castroviejo waren immers allen (ruim) tekortgeschoten. Vanuit de hot seat bekeek hij de verrichtingen van zijn collega’s op televisie en zo zag hij dat ook de eerste renners uit de top-20 niet aan zijn tijd kwamen. Hij kon opgelucht ademhalen toen hij Rigoberto Urán op minder dan een seconde zag stranden.
Met onder anderen Steven Kruijswijk, Egan Bernal, Geraint Thomas en Julian Alaphilippe waren er nog wel wat kleppers onderweg. Kruijswijk schoot uit de startblokken en scherpte De Gendts tijd bij het eerste tussenpunt aan met liefst zes seconden. Daarmee bleef hij ook Thomas voor (op 0:01). De gele trui leek Julian Alaphilippe vleugels te geven, want de Fransman van Deceuninck-Quick Step ging nóg sneller (11:17).
Kruijswijk was ook bij het tweede tussenpunt sneller dan De Gendt met vijf seconden, maar dit keer was Thomas wél sneller. Alaphilippe snelde intussen opnieuw naar de snelste tijd. De tijdrit stevende daarmee af op een bloedstollend spannend einde. Kruijswijk was van de top-4 de eerste die een eindtijd moest neerzetten. De Nederlander zette 35:45 neer en daarmee legde hij de lat hoog voor zijn overige drie concurrenten.
Julian Alaphilippe geeft gele trui nog eens extra glans
Kruijswijk zag Bernal alvast tekortschieten; de Colombiaan klokte 36:36 en daarmee werd hij in het klassement voorbijgestoken door de Nederlander. Nadat Bernal over de finish kwam, had Thomas de finish al in zicht. De Britse titelverdediger zette 35:14 op de klokken. Toen was alleen nog Julian Alaphilippe onderweg. De Fransman verraste al vriend en vijand met zijn snelle tijden bij de tussenpunten en hij hield op knappe wijze stand.
Aan de streep zette de geletruidrager 35:00 op de tabellen, waarmee hij iedereen voorbleef. Geraint Thomas eindigde op de tweede plaats op 0:14, voor Thomas De Gendt restte de derde plaats op 0:36. Rigoberto Urán en Richie Porte completeerden de top-5. Steven Kruijswijk was op de zesde plaats de beste Nederlander en daarmee schoof hij door naar de derde plaats in het klassement ten koste van Bernal.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.