Julian Alaphilippe ziet zichzelf niet als favoriet voor Parijs na atypische voorbereiding
Foto: Cor Vos
vrijdag 2 augustus 2024 om 12:58

Julian Alaphilippe ziet zichzelf niet als favoriet voor Parijs na atypische voorbereiding

Wat kunnen we zaterdag verwachten van Julian Alaphilippe? De tweevoudige wereldkampioen kennen we als een echte kampioenschapsrenner, die op zo’n dag boven zichzelf uit kan stijgen. Maar we kregen maar bitterweinig referenties in topwedstrijden over het huidige niveau van de intussen 32-jarige Fransman van Soudal Quick-Step.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Ik voel me goed en gemotiveerd”, zei Alaphilippe aan L’Équipe. “Ik beschouw mezelf zeker niet als een favoriet. Maar zo zit ik sowieso niet in elkaar. Ik vergelijk mezelf niet graag met anderen. Ik doe mee om mijn uiterste best te doen voor de Franse ploeg. We hebben een doel dat me nauw aan het hart ligt.”

Alaphilippe heeft slechts één vorige olympische campagne op zijn actief. In Rio greep hij in 2016 net naast een medaille, in Tokio viel hij op zijn eigen vraag buiten de selectie. “We hebben door de jaren heen gezien dat de Spelen een steeds belangrijker doel zijn geworden, met ook een steeds hoger niveau. In Tokio heb ik mijn plek afgestaan om bij de geboorte van mijn zoon te kunnen zijn, maar toen zei ik al dat ik er in Parijs terug bij wilde zijn. Deze koers zit intussen al een tijdje in mijn hoofd en ik heb me goed voorbereid.”

Dat deed Alaphilippe opvallend genoeg in de Rondes van Slowakije en Tsjechië, en niet in zijn geliefkoosde Tour. “Ik ben de enige renner van de Franse ploeg (naast ploegmaats Christophe Laporte, Kévin Vauquelin en Valentin Madouas, red.) die niet uit de Tour komt. Dat is een andere, maar niet per sé een betere of slechtere aanpak. Ik ben goed uit Tsjechië teruggekomen, het was belangrijk om daar mijn voorbereiding af te ronden. Ik voel me ook goed en heb alles wat ik in mijn macht heb gedaan om op mijn best te zijn.”

In Tsjechië en Slowakije pakte hij telkens een knappe ritzege, net als in de meest recente Giro d’Italia. “Ik heb al een goed seizoen gehad, of toch beter dan de paar vorige jaren. Maar ik kan ook niet zeggen dat het tot nu toe fantastisch is geweest. Daarom zie ik mezelf niet als een favoriet voor de Spelen, wel als een outsider.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.