Karlijn Swinkels is Elisa Longo Borghini met machtige spurt de baas in Grand Prix de Wallonie
foto: Cor Vos
woensdag 18 september 2024 om 14:54

Karlijn Swinkels is Elisa Longo Borghini met machtige spurt de baas in Grand Prix de Wallonie

Karlijn Swinkels heeft de derde editie van de Grand Prix de Wallonie voor vrouwen gewonnen. Op de Citadel van Namen was de Nederlandse in een lange sprint te snel voor Elisa Longo Borghini en Anouska Koster.

De Grand Prix de Wallonie voor vrouwen kende dit jaar hetzelfde parcours als in 2023. Dat betekende vooral een pittige finale, met op vijftien kilometer van de finish eerst de Côte du Tienne-aux-Pierres (3 km aan 5,3%). Daarna volgde, net als bij de mannen, nog de Citadel van Namen (2,9 km aan 4,1%). Op deze venijnige kasseihelling was de streep getrokken.

Gevaarlijke kopgroep
In de beginfase moest ook al geklommen worden. Op de Côte de Trasenter (3,7 km aan 4,9%) verbrokkelde het peloton, maar van voren wegrijden, was er voor niemand bij. Ook daarna zagen we lange tijd geen uitvalspogingen. Pas in het tweede deel van de koers ontstond er een kopgroep. Maar die kopgroep was wel meteen gevaarlijk. Ilse Pluimers (AG Insurance-Soudal), Nina Buijsman (FDJ-SUEZ), Alenia Amialiusik (UAE Team ADQ) en Alison Jackson (EF-Oatly-Cannondale) en Brodie Chapman (Lidl-Trek) kozen namelijk het ruime sop.

Het peloton bleef lang gesloten – foto: Cor Vos

De zes pakten bijna een minuut op het peloton, waar Movistar het initiatief nam. Zij hadden de slag gemist. De Spaanse ploeg zette de scheve situatie echter recht door de koplopers op 23 kilometer van de streep weer in te rekenen. Vervolgens ging het weer en groupe naar de Côte du Tienne-aux-Pierres. Daar barstte de koers weer los, mede door Elisa Longo Borghini. De Italiaans kampioene gaf bergop gas, waardoor de groep uitdunde. Daarna trok haar Lidl-Trek-ploeggenote Gaia Realini door. Zij sloeg in geen tijd een groot gat.

Realini wordt ingerekend
Op de top van de Côte du Tienne-aux-Pierres bedroeg de voorsprong van Realini al driekwart minuut. Het was echter nog een behoorlijk ver naar de Citadel van Namen (2,9 km aan 4,1%). Te ver voor de Italiaanse, zo bleek. Op zo’n zeven kilometer van de streep werd ze – vooral door het werk van FDJ-SUEZ – weer tot de orde geroepen. Het zou op de slotklim gaan gebeuren.

In het eerste deel van de klim zagen we een versnelling van Julie Bego. De renster van Cofidis slaagde er echter niet in om een gat te slaan. Realini, die het nog eens probeerde, kwam ook niet weg. Ze besloot daarna het tempo hoog te houden voor Longo Borghini. De Italiaans kampioene ging als tweede de bocht door, in het wiel van Karlijn Swinkels. Perfect, zou je zeggen. Maar Swinkels ging de sprint gelijk aan na het uitkomen van de bocht en viel niet meer stil. Ze wist Longo Borghini zo af te houden en de zege te pakken. Anouska Koster werd nog derde.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.