Kelderman en Groenewegen zetten in op ritsucces in Tour de France
foto: LottoNL-Jumbo
woensdag 22 juni 2016 om 15:20

Kelderman en Groenewegen zetten in op ritsucces in Tour de France

Geen Robert Gesink, en dus zijn Wilco Kelderman en Dylan Groenewegen de ‘kopmannen’ in de selectie van LottoNL-Jumbo voor de Tour de France. Beide renners kiezen voor een tactiek gericht op etappezeges, zeggen zij op de ploegwebsite.

Kelderman in vrije rol
De focus van Wilco Kelderman ligt niet op het algemeen klassement. Wel zegt hij met een goed gevoel naar Frankrijk af te reizen. “Ik heb goed getraind en in de Ronde van Zwitserland ging het de meeste dagen prima. Ik heb er veel zin in, we gaan naar Frankrijk om goede resultaten te rijden”, aldus de 25-jarige coureur.

“Door mijn vrije rol kan ik etappes uitkiezen waarop ik mij richt. In de bergen liggen mijn kansen. Het is goed dat de sprinttrein erbij is. Die mannen zitten in een flow en zijn erg gemotiveerd. Met die flow gaan we samen de Tour in!”

Groenewegen: “Mag er niet vanuit gaan dat ik hier meteen een etappe win
Aan het begin van het seizoen lag het niet in de lijn der verwachting, maar sprinter Dylan Groenewegen maakt zijn Tourdebuut in zijn eerste jaar bij de geel-zwarte formatie. “We zitten in een traject waarin we ernaar streven om in 2018 een Touretappe te winnen”, reageert hij op zijn selectie. “Het is dit seizoen snel gegaan met de ontwikkeling van de sprinttrein. Natuurlijk gaan we ervoor om iets moois neer te zetten in de Tour en als het aan mij ligt, wordt het iets heel moois, maar ik mag er niet vanuit gaan dat ik hier meteen een etappe win.”

Wanneer de meeste kansen liggen, weet de 23-jarige spurter al. “In de eerste week wordt er veel gesprint, dus daar focus ik me in eerste instantie op. Daarna moeten we kijken hoe het gaat. Het zou mooi zijn als ik de Tour kan uitrijden en die ervaring mee kan nemen naar de komende seizoenen.”

Verhoeven: “We willen een etappe winnen”
Technisch directeur Nico Verhoeven is duidelijk in zijn doelen voor La Grande Boucle. “We willen een etappe winnen. In de bergen kan dat met Wilco Kelderman en we hebben een aantal mannen die vanuit een ontsnapping om de dagzege kunnen strijden op de dagen die te zwaar zijn voor de sprinters”, zegt Verhoeven, die op het laatste moment George Bennett opriep als vervanger van de geblesseerde Robert Gesink. “De afwezigheid van Gesink verandert niets aan de rol van Kelderman. Wilco gaat in een vrije rol naar de Tour de France. Ook nu Gesink wegvalt, houdt hij de positie die we met hem voor ogen hadden.”

RIDE Magazine
45 Reacties
22-06-2016 16:52
Prima doelen en ambities. Ik word hier erg 'tevreden' van TLJ.

Echt niks mis mee, goede keuze gemaakt met Gesink en nu maar hopen dat het zijn vruchten afwerpt de beslissing.
22-06-2016 16:55
Ik lees hier altijd dat ze voor dagsucces moeten gaan ipv klassementen, nu doen ze dat en is het weer niet goed? Het is uit nood geboren, een betere ploeg kunnen ze momenteel niet opstellen, en het kan onmogelijk zijn dat er na de Tour vlammende kritieken komen in de Telegraaf en dergelijke omdat er een wanprestatie is geleverd... oh wacht, die komen er toch wel.
22-06-2016 17:00
Niet zo pessimistisch Tendam, Kelderman of Lindeman wint een etappe!
22-06-2016 17:05
Een vrije rol voor Kelderman, Prima.
De echte grote namen en ploegen zien hem echt niet als een gevaar voor podium /top5.
Ik hoop stiekem op een Voeckler scenario. Heel veel tijd pakken in een ontsnapping en dan overleven.
Of anders een Hesjedal ( Giro 2012) scenario. Hoe heeft hij die uiteindelijk gewonnen ???
22-06-2016 17:07
De vrije rol van Kelderman zal toch ook wel afhangen van het koersverloop denk ik. Hij zal niet expres tijd gaan verliezen zolang hij nog goed staat in het AK, neem ik aan. Maar op zich goed om niet krampachtig voor een 15de plaats te gaan rijden. Ik heb altijd het gevoel dat hij ritten moet kunnen pakken met zijn capaciteiten - vrije goede klimmer, sterke tijdrijder en een behoorlijke sprint - maar op een of andere manier lukt het nooit. Zou mooi zijn als deze Tour daar verandering in brengt. Groenewegen moet hier gewoon ervaring opdoen voor de toekomst, om te winnen zou het wel heel erg moeten meezitten.
22-06-2016 17:20
Dat wordt een saaie Tour om Nederlanders in te volgen. Alleen Mollema voor het AK.
Vind het zoveel leuker om een Nederlander 3 weken kapot te zien gaan voor een top 10 plaats dan een vlucht cadeau krijgen en een etappe pakken. Leuk voor het historisch besef, maar op het moment zelf kan ik meer van een AK genieten, ook al is dat plek 6 of 8.
22-06-2016 17:36
De witte trui en een rol als rittenkaper zijn doelen die elkaar natuurlijk uitsluiten. Barguil is favoriet voor het wit en die gaat gewoon voor een top-10. Als Kelderman daar de concurrentie mee aangaat, zal hij nooit ruimte krijgen voor een rit. Als je dat laatste wil, moet hij gewoon een dag in de bus gaan zitten in de eerste bergrit.
22-06-2016 17:42
Vorig jaar eindigen er toch een aantal jongens voor Barguil in het klassement die we heel regelmatig in de aanval hebben gezien. Ik verwacht hem dit jaar wel wat beter, maar in de buurt van de witte trui kun je vanuit deze instelling wel degelijk komen.
22-06-2016 18:03
@vlek In de buurt wel, maar een 2e of 3e plek in het wittetruiklassement is toch echt bijvangst. Of Barguil moet een off-day hebben, maar daar heeft die geloof ik niet zo'n patent op.
De gepresenteerde plannen van TLJ lijken me een combi van media-management en realisme, wat kun je anders verwachten?
22-06-2016 18:06
Barguil is sowieso de grote favoriet voor de witte trui, daar veranderd de instelling van Kelderman niets aan.
22-06-2016 18:12
Logische doelstellingen met dit materiaal, al hoop ik stiekem dat Kelderman toch voor wit gaat, zoveel concurrenten zijn er niet.

@sooike

Gebruik jij nog iets van glijmiddel of stop je die veren zo in je reet?
22-06-2016 18:24
Kelderman heeft zich in de giro van 2014 behoorlijk laten zien. Toen had hij 7 top 10 finishes. Als hij een beetje in de buurt van die vorm kan komen (Zwitserland bood daar perspectief voor, net als de andere ritten in 2016!) dan kan hij zeker voor ritsucces gaan. En succes betekent nog niet per definitie ritwinst.
22-06-2016 18:33
Ik vind de instelling prima hoor. Gewoon oppertunistisch koersen.

Spreekt me meer aan dan aanklampen in de bergen voor plek 6 ofzo.

Kijk er naar uit!
22-06-2016 18:48
Hoogdragend nieuws, wie had dat verwacht, laat de rest gewaarschuwd zijn. Op de lotto inzetten betaalt zich zelden uit, zie meer in Poels en Dumoulin en hoop dat ze de gevestigde orde hun hielen kunnen laten zien.
22-06-2016 19:11
Zou toch jammer vinden als Kelderman niet voor het wit gaat c.q kan gaan. Maar inderdaad, als Barguil voorin meestrijdt verdwijnt die optie normaal gesproken uit beeld...... . Maar wie weet loopt het allemaal anders.....
22-06-2016 19:21
Nu kan Kelderman lekker achterin het peloton hangen. Is ook wat minder stressvol dan dat gewring voorin.
22-06-2016 20:01
Als ik deze line-up zie, zie ik vooral kansen voor de Vuelta. Je kunt daar een een serieuze ploeg gaan opstellen ter ondersteuning van kruiswijk. Roglic, gesink, Battaglin. ( kelderman als hij voldoende hersteld is) Dan kan kruiswijk laten zien wat ie kan als er een ploeg achter hem staat!
22-06-2016 20:45
Soms moet je een beetje geluk hebben, zie de topklassering van v. Poppel enkele jaren geleden, toen lagen er een aantal op de grond geloof ik...
Groenewegen is een brutale jongen en voor niemand bang lijkt me, met een beetje geluk......
22-06-2016 21:27
Lijkt me ook Koel. Het is iemand die zich goed kan positioneren en goed kan wringen. Met een beetje geluk win je een rit.
22-06-2016 22:04
Verrassend maar verstandig besluit om Gesink thuis te laten. Groenewegen of Kelderman voor etappewinst gaat em niet worden. Ik zie de meeste kans op succes voor Lindeman in een vrijbuitersrol.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.