Kelderman en Vingegaard krijgen Nys niet overboord in Polen: Belg wint vermakelijke rit
foto: Cor Vos
woensdag 14 augustus 2024 om 16:44

Kelderman en Vingegaard krijgen Nys niet overboord in Polen: Belg wint vermakelijke rit

Thibau Nys heeft de derde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De Belgische renner bleef onder meer Diego Ulissi en Wilco Kelderman nipt voor in de verraderlijke rit naar Duszniki-Zdrój. Jonas Vingegaard, die negende werd, blijft leider in het algemeen klassement.

Een dag na de tijdrit naar Karpacz ging de Ronde van Polen verder met een heuvelachtige rit in het zuidwesten van Polen. De vier gecategoriseerde klimmen in de openingsfase van de etappe waren de zwaarste beklimmingen op papier, maar de twee ongecategoriseerde klimmen in de slotfase naar Karlów (7 km aan 5,1 procent) en de finish in Duszniki-Zdrój (900 meter aan 8,1 procent) de belangrijkste.

Al vroeg in de rit trok Jan Maas ten aanval samen met de Pool Michal Paluta en de Fransman Nicolas Debeaumarché. De drie renners vooraan kregen een handvol minuten voorsprong van het peloton, maar zouden zich uiteindelijk niet mengen in de strijd om de dagzege. Een aanval van Pello Bilbao, Pepijn Reinderink, Mick van Dijke, Hugo Houle, Andrea Bagioli, Samuel Watson en Ben Turner op 85 kilometer van de finish toonde zich kansrijker. De zeven coureurs haalden de vroege vlucht met nog 75 kilometer te gaan bij en bouwden snel hun voorsprong op het peloton uit naar anderhalve minuut.

Vingegaard in actie – foto: Cor Vos

Vingegaard en Visma | Lease a Bike nemen controle over, maar Nys wint
Het peloton gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Op de tweede en laatste beklimming van de Karlów trokken Vingegaard en Oscar Onley door, waarna zij de sterke kopgroep met Bilbao, Turner en Bagioli bijhaalden. De Deen en de Brit werden even later weer tot de orde geroepen, waardoor een uitgedund peloton om de zege mocht strijden in de oplopende laatste kilometer.

Visma | Lease a Bike behield daarna de controle over de rit. Met Vingegaard en Kelderman goed van voren draaiden de renners in het geel de laatste kilometer in. Ook Lidl-Trek liet zich in de laatste kilometers goed zien voor Thibau Nys. De jonge Belg overleefde het klimgeweld in de lastige derde rit en sprintte vervolgens knap naar zijn tweede ritzege. In de laatste honderd meter passeerde Nys de sterk rijdende Kelderman en Ulissi.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.