zondag 20 oktober 2024 om 06:30

Koen Bouwman verklaart vertrek: “Keerpunt was geen grote ronde mogen rijden”

Video Niet alleen opperboegbeeld Robert Gesink zien we volgend jaar niet meer in actie in het zwart-geel van Visma | Lease a Bike, met Koen Bouwman (30) vertrekt er nog een tweede pion die het huis door en door kent. Weliswaar met een andere reden: Bouwman zet zijn carrière voort bij Jayco AlUla, waar hij zijn eigen dromen waar kan maken. WielerFlits sprak hem over zijn transfer.

“De laatste keer in het zwart met geel, dat is een apart gevoel”, vertelt Bouwman. “Het is niets wat me verdrietig maakt, maar het is iets waar ik zeker wel lang over heb nagedacht om die beslissing te maken. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een mooie nieuwe ploeg en kijk ik met veel plezier richting de toekomst. Maar ik ben in ieder geval de afgelopen negen jaar supergoed ontvangen en heb ik het erg naar mijn zin gehad. Dat ga ik wel missen.”

Bouwman maakte dan ook unieke dingen mee bij de Nederlandse WorldTour-ploeg. “Denk aan het winnen van grote rondes, dat maak je als renner gewoon niet zo veel mee. Dat ik dat twee keer heb kunnen doen, de grootste wedstrijden winnen met de ploeg, is uniek. Daarnaast ben ik zelf heel mooi geëvolueerd als renner. Ik ben bij de ploeg binnengekomen als zeker niet het grootste talent. Maar het palmares dat ik heb en de wedstrijden die ik heb gewonnen, had ik niet zonder hen kunnen doen. Daar ben ik dankbaar voor.”

Alleen brachten juist die twee ritzeges in onder andere het Critérium du Dauphiné en de Giro d’Italia nieuwe gedachten bij Bouwman teweeg. “In principe begonnen ze wel steeds meer die afwerker in mij te zien, alleen is er niet heel veel vrijheid of ruimte voor om dat te doen. Vandaar ook de beslissing om andere oorden op te zoeken. Ik heb het super naar mijn zin en daarom dat ik eigenlijk nooit van ploeg wilde veranderen. Alleen heb ik nog te veel ambitie voor de rol die ik hier toebedeeld krijg. Uiteindelijk ben ik een te goede renner om dat nu al te doen.”

“De laatste jaren speelde dat helemaal nog niet”, aldus Bouwman. “Alleen, afgelopen winter toen mijn wedstrijdschema bekend werd en ik geen grote ronde mocht doen, is dat balletje in mijn hoofd beginnen rollen. Vanaf dat moment ben ik zeker nog met de ploeg in gesprek gebleven, maar heb ik ook andere ploegen benaderd of ploegen die ook mij benaderden.”

Het grootste succes van Bouwman speelde zich af in de Giro – foto: Cor Vos

Alleen weet je natuurlijk pas als je die stap uiteindelijk hebt gezet, of dat ook de juiste keuze was. “Natuurlijk is dat spannend. Eentje waarvan ik enorm veel nieuwe moraal kan krijgen, al heb ik hier ook nog moraal. Maar ik kijk er heel erg naar uit. Het valt ook heel goed in mijn carrière. Ik kon mijn contract bij Visma | Lease a Bike verlengen. Als ik dat had gedaan, dan had ik heel mijn carrière bij Visma gezeten. Dat was ook mooi geweest. Alleen, het was nu of nooit en ik heb besloten om het zelf te doen”, klinkt het duidelijk.

Jayco AlUla
Dan rest de vraag: waarom juist het Australische Jayco AlUla? “Ze stonden samen met één ploeg bovenaan het lijstje van ploegen waar ik echt naartoe zou willen. Het zag er lange tijd naar uit dat ik naar een andere ploeg zou gaan, alleen kwam Jayco op precies het juiste moment voordat ik tekende. Het laatste jaar besefte ik dat ik heel wat renners daar ken. Als het in het peloton wat rustig gaat, ga je al snel eens vragen: hoe gaat het bij jullie, en zo? Mijn interesse was gewekt en zeker na de eerste gesprekken, waar ze heel veel vertrouwen in me uitspraken. Dan was de match snel gemaakt.”

“Het wordt een mix van kleinere wedstrijden en grote rondes die ik zal mogen rijden”, aldus Bouwman. “Ik zou graag nog eens naar de Tour de France willen, maar ook graag nog een keer Giro en Vuelta doen in een meer vrije rol. Daarover gaan we deze winter samenzitten wat het gaat worden. Ik zal ook zeker in dienst blijven rijden van kopmannen en dat vind ik ook helemaal prima en een goede afwisseling.”

Wat dat betreft, zal Ben O’Connor wellicht de uitverkoren man worden. De Australische nummer twee uit de Vuelta en het WK ontwikkelde zich afgelopen jaar tot een wereldtopper. “Dat is waar, maar bij Visma | Lease a Bike had je zo veel kopmannen dat je elke wedstrijd wel op kop moest rijden, of in ieder geval elke grote wedstrijd. Dan had je wel een rol daarin. Dat gaat volgend jaar iets minder zijn. Matthews, Groenewegen en O’Connor zijn enkele mannen waar ik mijn werk voor ga doen. Daar kijk ik ook gewoon naar uit.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.