Komt Wout van Aert dit seizoen nog in actie? “Alles hangt ervan af wat er precies beschadigd is”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 4 september 2024 om 10:09

Komt Wout van Aert dit seizoen nog in actie? “Alles hangt ervan af wat er precies beschadigd is”

Een eerste opluchting voor Wout van Aert: De Belg heeft namelijk geen breuken overgehouden aan zijn valpartij in de zestiende etappe van de Vuelta a España. Maar wat zegt dit over zijn verdere revalidatie? Kan Van Aert zich bijvoorbeeld nog op tijd klaarstomen voor het WK? Kris Vandermieren, sportarts bij de Belgische wielerbond, geeft zijn kijk op de zaak.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Wout van Aert heeft geen breuken overgehouden aan zijn val in de Vuelta a España”, kwam zijn werkgever Visma | Lease a Bike al met geruststellend nieuws. “De drievoudig etappewinnaar moest zich terugtrekken vanwege hevige kniepijn door een diepe wond. Dit vereist intensieve zorg. Wout reist terug naar België om daar verder te herstellen.”

Hoelang zijn herstel in beslag zal nemen, is op dit moment nog niet bekend. Het is dus nog onduidelijk of Van Aert zijn kansen op de komende internationale kampioenschappen – met het EK en WK – kan verdedigen. Hoe kijkt Vandermieren hier tegenaan? “Alles hangt ervan af wat er precies beschadigd is”, begint hij in gesprek met Sporza.

“Ik kan niets specifieks zeggen over de wond van Wout, maar over het algemeen zien we die vaak bij wielrenners. Er ontstaat een huidwonde, dan moet je kijken of de knieschijf niet geraakt is. Maar daartussen zit ook nog het peesweefsel, waar enorme krachten op terechtkomen bij wielrenners.”

Genezing in drie stappen
“Dat moet genezen, daar is geen weg naast”, aldus Vandermieren. “Die genezing gaat in drie stappen. Eerst en vooral moet alles opgeruimd worden. Ten tweede moet er nieuw weefsel aangemaakt worden en ten derde moet dat weefsel op zijn beurt sterker worden.”

Een EK-deelname (15 september) lijkt nu een utopie, maar is het WK (29 september) nog een optie? “Als het enkel de huid is, zal het wel meevallen. Is het peesweefsel ook geraakt, dan duurt het wat langer om al die vezels opnieuw aan te maken en op niveau te krijgen van een toprenner. Bij dat laatste spreken we snel van weken tot maanden. Dus in het eerste geval is het WK halen niet onmogelijk. Bij de tweede optie staat Van Aert voor een langere revalidatie”, besluit de bondsdokter.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.