Kopecky nadert roze trui Longo Borghini tot op één (!) seconde in Giro, Bradbury de beste op beruchte Blockhaus
foto: Cor Vos
zaterdag 13 juli 2024 om 14:59

Kopecky nadert roze trui Longo Borghini tot op één (!) seconde in Giro, Bradbury de beste op beruchte Blockhaus

Neve Bradbury heeft de loodzware zevende etappe van de Giro d’Italia Women op haar naam geschreven. De Australische toonde zich de sterkste op de klim naar Blockhaus. Longo Borghini pareerde een aanval van Lotte Kopecky en behield zo de roze trui, maar door de bonificatieseconden is de Belgische de Italiaanse wel tot op één seconde genaderd.

Op de voorlaatste dag van de Giro d’Italia Women stond een bergrit van jewelste op het programma. In de finale moesten twee loodzware beklimmingen overwonnen worden. Eerst was er de Passo Lanciano (11,2 km aan 8,6%), daarna volgde nog de Blockhaus (16,3 km aan 8%). Op die laatste, befaamde beklimming was de finishstreep getrokken. In 1967 wist Eddy Merckx, die toen nog een ‘sprinter’ werd genoemd, te zegevieren tijdens de Giro d’Italia.

Kaf van het koren op de Passo Lanciano
Voordat het zwaarste klimgeweld losbarstte, ging Claire Steels (Movistar) in de aanval. Romy Kasper (Human Powered Health) probeerde over te steken, maar slaagde daar niet in. Ook voor Steels zat het avontuur er al snel op, toen de rensters begonnen aan de Passo Lanciano.

Op deze beklimming dunde het peloton ondertussen sterk uit. Een groepje van zo’n twintig rensters kwam samen over de top van de loeisteile helling. Klassementsleidster Elisa Longo Borghini en nummer twee Lotte Kopecky zaten beiden nog van voren. Net als Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal), die als eerste bovenkwamen en zo een sloot punten meepakte voor het bergklassement.

Realini op kop voor Longo Borghini – foto: Cor Vos

Gevecht op de Blockhaus
In de eerste kilometers van de Blockhaus leidde Lidl-Trek de dans. Het was Gaia Realini die het tempo de hoogte injoeg. Onder meer Cecilie Uttrup Ludwig en Juliette Labous, respectievelijk de nummer drie en vier van het klassement, kwamen hierdoor al vroeg in de problemen. Ook Niamh Fisher-Black ging overboord, maar Kopecky kon nog volgen. Nu was het helemaal duidelijk dat zij het moest doen voor SD Worx-ProTime.

Op dik negen kilometer van de top kwam er een aanval van Neve Bradbury (Canyon//SRAM Racing). De nummer elf van het klassement, die op twee minuten en twee seconden stond van Longo Borghini, pakte en mooie voorsprong ten opzichte van de eerste achtervolgers. Dat waren diezelfde Longo Borghini, Antonio Niedermaier (Canyon//SRAM Racing), Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) én Lotte Kopecky. Het kwartet lag al bijna een minuut achter, toen Longo Borghini versnelde. Kopecky sprong meteen naar het wiel, Rooijakkers bleef op het vinkentouw, Niedermaier loste.

foto: Cor Vos

Bradbury de beste
Na de tussenversnelling van de rozetruidraagster, viel het even stil in de achtervolging op Bradbury. De Australische kon zo haar voorsprong weer uitbreiden tot boven de minuut. Hetzelfde zagen we toen Longo Borghini op vier kilometer van de top nog een keer ging. Ook nu kon Kopecky weer volgen, terwijl Rooijakkers na verloop van tijd ook weer aansloot. Bradbury kreeg daar niets van mij. Zij reed met groot verschil naar de zege in de koninginnenrit.

Achter Bradbury zagen we nog wel een demarrage van Kopecky. Op driehonderd meter van de streep ging de kopvrouw van SD Worx-ProTime aan. Longo Borghini kon de aanval pareren, maar wist er niet meer overheen te komen. Kopecky kwam dus als tweede over de streep, wat haar zes bonificatieseconden opleverde. Longo Borghini pakte er vier, waardoor ze nog slechts één seconde voorsprong heeft op haar naaste belaagster. Zondag wacht nog een lastige slotrit naar L’Aquila.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.