Kristof Vandewalle: “Ga met twijfels naar BK tijdrijden”
Kristof Vandewalle ziet zichzelf niet als de topfavoriet voor het Belgisch kampioenschap tijdrijden van donderdag. De winnaar van de voorbije twee edities van het BK tegen de klok zit met twijfels wat zijn vormpeil betreft. “De ene dag gaat het goed, de andere dag heb ik totaal geen kracht. Het wordt afwachten tot op de wedstrijd zelf of ik kan presteren”, zegt de renner van Trek Factory Racing aan WielerFlits.
Wisselvallig
Wat precies de oorzaak is van zijn wisselvallig presteren, heeft Vandewalle nog niet ontdekt. “En dat is mentaal zeer zwaar. Al een tijdje heb ik zowel op training als in wedstrijden het gevoel dat ik tegen een muur aanrijd, en het verbetert voorlopig niet. Er zijn wel dagen dat ik mij terug normaal voel, maar een dag later heb ik dan terug dat slecht gevoel, waarbij ik helemaal geen kracht in mijn benen heb.”
Omwille van datzelfde probleem moest Vandewalle ook de Ardense klassiekers links laten liggen. In de Brabantse Pijl finishte hij nog als 48e, maar in de Amstel Gold Race haalde hij de aankomst niet. “Mijn niveau was niet slecht, maar als je aan de start van een grote klassieker wilt komen, moet je in supervorm zijn. Dat ben of was ik zeker niet, dus moest ik plaats maken voor anderen in de selectie.”
“Nadat er besloten werd dat ik de Ardense klassiekers niet zou rijden, heb ik me meteen helemaal op het BK gefocust”, vertelt de 29-jarige tijdrijder. “Toch blijft het nog steeds afwachten of ik door mijn fysieke problemen mee zal kunnen spelen. Ik moet hopen op een hele goede dag. Voor mij is Philippe Gilbert de grootste favoriet, maar ook Ben Hermans en Stijn Devolder zijn klaar voor de strijd.”
Thuisparcours
Tijdens zijn rit tegen de klok, heeft Vandewalle één groot voordeel op zijn dichte concurrenten: zijn kennis van het parcours. De omloop is immers in en rond Hooglede-Gits gelegen, op slechts enkele kilometers van zijn woonplaats Kortrijk. “Van op mijn trainingen zijn de meeste wegen me wel bekend. Onlangs ben ik ook het hele traject gaan verkennen, waardoor het geen geheimen meer voor mij kent.”
Vandewalle beschrijft de omloop als volgt: “Bijna alle wegen zijn biljartvlak, op twee licht oplopende stroken na. Je kunt deze stukken geen hellingen noemen, maar ze kunnen wel voldoende zijn om iemand volledig stil te laten vallen. Voor het overige zijn het vooral open vlaktes, waar de wind een belangrijke rol kan spelen. Van bochtenwerk is, op enkele passages na, weinig sprake op dit traject.”
“Dit is een parcours op mijn maat. Voor mij maakt het niet meer uit of een omloop vlak of heuvelachtig is, want ik weet uit ervaring dat ik op beide terreinen een zeer goede prestatie neer kan zetten. Enkel met de technische passages, zoals moeilijke bochten, heb ik het vaak nog lastig. Aangezien dat soort passages amper te vinden zijn op het parcours in Hooglede-Gits, moet ik zeer tevreden zijn.”
Ondanks dat hij dichtbij huis zijn tijdrittitel mag verdedigen, voelt Vandewalle amper prestatiedruk. “Ik heb dan ook niets te bewijzen. De voorbije jaren heb ik vaak genoeg getoond dat ik wel degelijk een goede tijdrit in de benen heb. Maar dat wil niet zeggen dat ik mijn trui zomaar afsta. Het zou erg hard aanpassen zijn moest ik die verliezen, dus ga ik er alles aan doen om een derde tijdrittitel te grijpen.”
Kalender
Ook in het seizoensbegin kwam het Belgisch kampioenschap tijdrijden al ter sprake in diverse media. Waar de wedstrijd de voorbije jaren eind augustus op de kalender werd vastgelegd, is dat nu begin mei. “Een slechte beslissing. Voordien was er concurrentie met de Eneco Tour, maar dit jaar zorgt de Ronde van Romandië voor exact hetzelfde probleem. Ik vind deze datum nog slechter dan de vorige.”
“Deze datum is voor niemand goed”, beweert de titelverdediger. “De voorjaarsrenners hebben hun korte rustperiode na de kasseikoersen nog maar net achter de rug, terwijl de klimmers na de Ardense klassiekers totaal geen snelheid voor een lange tijdrit in hun benen hebben. De beste oplossing lijkt mij om het kampioenschap, zoals de andere landen dat doen, pas midden juni plaats te laten vinden.”
Lees ook:
Voorbeschouwing: Belgisch kampioenschap tijdrijden 2014
Om te reageren moet je ingelogd zijn.