Kritiek op Belgische WK-selectie
foto: Sirotti
dinsdag 8 september 2015 om 10:32

Kritiek op Belgische WK-selectie

De WK-selectie van de Belgische bondscoach Carlo Bomans heeft bij onze zuiderburen enkele wenkbrauwen doen fronsen. De kritiek is met name toegespitst op de niet-selectie van Lotto Soudal-renner Jurgen Roelandts.

Lotto Soudal-ploegmanager Marc Sergeant noemt de keuzes van bondscoach Carlo Bomans opmerkelijk. “Ik ben er zeker van dat hij (Jurgen Roelandts, red.) op het WK, net zoals in het verleden, een vertrouweling had kunnen zijn voor de Belgische ploeg. Jürgen heeft WK-ervaring en is ook altijd loyaal geweest in zijn inspanningen voor de ploeg. Ik vind het een rare situatie”, zegt Sergeant tegen Sporza. Lotto Soudal heeft met Tiesj Benoot slechts één renner in de Belgische selectie.

Sporza-wielercommentator Michel Wuyts is het eens met de woorden van Sergeant. “Je mag die WK-selectie een verrassing noemen, of toch voor een stuk. Keisse is wat mij betreft een verrassing en Maes is dat zeker. De eerste conclusie is dat Bomans een voorjaarsploeg heeft neergezet”, aldus Michel.

Wuyts: “Roelandts, iemand die door 99% van de mensen met gezond verstand altijd geselecteerd zou worden, is er niet bij. Dat is een dreun. Wat bezielt de bondscoach om Roelandts eruit te laten? In Plouay liet hij nog zien dat hij goed op dreef is. Hij liet ook horen te rekenen op een WK-selectie.”

De man in kwestie laat via een persbericht weten ‘ontgoocheld’ te zijn. “Als ik de selectie bekijk, denk ik dat die vooral rond Tom Boonen opgebouwd is, met drie renners van zijn ploeg in steun. De bondscoach rekent blijkbaar op een sprint, maar ook dan had ik een heel goeie laatste man kunnen zijn denk ik”, laat de 30-jarige Roelandts weten. “Maar hij ziet dat anders en ik moet mij daar bij neerleggen. Ik heb in het verleden bewezen dat ik dat soort koersen aankan als je mijn resultaten bekijkt.”

“Anderzijds, als ik zie wat Kris Boeckmans overkomt, kan je een niet-selectie sneller plaatsen. Ik moet dan toch terugdenken aan mijn eigen lichamelijk leed. Beide letsels waren niet te vergelijken, maar ook toen hing minstens mijn wielercarrière aan een zijden draadje. Nu vertrek ik naar Canada. Half augustus heb ik een tiental dagen met de maag gesukkeld, maar in Plouay werd ik vijfde, wat toont dat de conditie in stijgende lijn zit.”

De Belgische selectie bestaat uit Tom Boonen (Etixx-Quick-Step), Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet (Beiden BMC), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Iljo Keisse (Etixx-Quick-Step), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE), Nikolas Maes (Etixx-Quick-Step), Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) en Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo).

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
8 september 2015 10:38
Jans = Jens
Philipper = Philippe
8 september 2015 10:40
Als ze op Boonen rekenen voor de overwinning in de sprint dan zijn ze niet al te slim bezig daar bij de Belgische bond.
8 september 2015 10:42
Bomans onder invloed van Lefevre ?
Bomans binnenkort in dienst bij Lefevre?
8 september 2015 10:46
Lijkt me een mooi scenario... Terpstra die in de finale opent in functie van Boonen, Van den Bergh die hem terughaalt omdat het Van den Bergh is, waarna Vanmarcke het afmaakt.
8 september 2015 10:46
Het meest verrassende aan de selectie is dat er blijkbaar nog 4 Belgen bij Etixx rijden ;)
8 september 2015 10:46
Wordt heel interessant hoe ze het gaan doen daar bij de Belgen met drie kopmannen en twee bliksemafleiders (Benoot en Vanmarcke). Wie gaat rijden voor wie?
8 september 2015 10:51
@ Chris
We kunnen hopen op een mooie race met mannen die al snel de forcing willen voren zeker..
8 september 2015 11:10
Mooie soaps altijd daar in België. Het lijkt wel alsof het crossseizoen al is begonnen! :)
8 september 2015 11:27
Roelands, Stuyven, het duo van Topsport Vlaanderen, Meersman, Debusschere, Lampaert, Leukemans, Wellens.
En dan laat je alsnog nog knechten als Vanendert, Wynants, Van Keisbulck, Dehaes, Hermans, van Summeren, De Backer, Devenyns, Vermote en Bakelants thuis.
In principe kan Belgie zo nog een negental neerzetten waar de meeste landen schijtjaloers op zouden zijn, dus; keuzeskeuzeskeuzes...
8 september 2015 11:31
Als er iemand een selectie verdiende dan is het wel Hermans, en niet Roelandts.

Ja, óók Roelandts. Maar dan als tweede vervanging, eerst Hermans mee.

Volgens mij zie ik het ook minder snel in een sprint eindigen dan anderen trouwens. Ik verwacht type Van Avermaet, Gallopin, Matthews, Sagan, Valverde, etc. Dus een redelijk grote groep, dat wel, maar niet met alle standaard sprinters. Zelfs voor Degenkolb heb ik twijfels, hoewel ie nu wel beter lijkt te worden!
8 september 2015 11:36
Ach ja....elk jaar is er kritiek op de selectie. What's new?
En Wellens zijn beslissing vind ik nu nog een stuk slimmer. Een dergelijk wespennest kun je maar beter zo ver als mogelijk vandaan blijven.
8 september 2015 11:48
@ Lynda Hermans is gekwetst
8 september 2015 11:50
@Lynda: Dan gaat Roelandts dus mee:
http://www.wielerflits.nl/nieuws/105031/einde-seizoen-voor-ben-hermans-door-twee-gebroken-ruggenwervels.html/comment-page-1
8 september 2015 11:51
Wellens heeftinderdaad zijn hersens goed gebruikt. Boomans ook, maar dan op een manier die hemzelf goed uitkomt.

Dit wordt: V Avermaet en Gilbert in hun gebruikelijke tweestrijd + Boonen + 3 slaafjes + 3 Piraten voor eigen rekening.
8 september 2015 11:55
Oh ja, duh. Die val natuurlijk. Maar hij had het wel verdiend ;).
8 september 2015 12:20
OFF: Weet iemand hoe laat ,Nederlandse tijd, het WK verreden zal worden?
8 september 2015 12:31
Een luxeprobleem bij onze zuiderburen. Dan krijg je dit. Kunnen we ons (bij Wielerflits) weer lekker verkneuteren waarom Roelandts wel had meegemoeten en wie allemaal nog meer, en wie weer niet.
8 september 2015 12:48
Een keuze voor Van Avermaet als absolute kopman, met Gilbert als joker en Boonen achter de hand mocht de koers toch te controleren zijn, had voor mij de meest logische geweest. Deze selectie wijst op een geloof in de kansen van Boonen, waarbij ik me dan de vraag stel wat de positie van Van Avermaet gaat zijn? Moeten de mannen die de koers vroeg kunnen openen nu wachten tot de laatste paar ronden en is dat niet te laat om nog een sprint te vermijden?

Wat betreft Roelandts zal misschien meespelen dat Greipel een grote concurrent is van de eigen kopmannen? Maar als je toch kiest voor Boonen als mede-kopman, dan passen je eigen plannen alsnog prima binnen een Greipel scenario toch? Selectie roept in ieder geval genoeg vragen op. Benieuwd wat de plannen precies zijn.
8 september 2015 13:28
Deze selectie is er één van boter noch vis. Ofwel ben je consequent en stel je een sprintersploeg op, ofwel laat je het treintjesidee achterwege. Maes, Keisse én Keukeleire zijn allemaal uitstekende "wagons" in een treintje, maar Vanmarcke, V. Avermaet en vooral Gilbert passen een stuk minder in zo'n trein. En moet je de kansen van Benoot opofferen voor een eventuele sprint van Boonen? Wat als het niet op een sprint komt? Leent een wereldkampioenschap zich wel tot treintjes? Ik heb daar sterk mijn twijfels over. Zijn Maes en Keisse dan voor de schone schijn mee? Bomans wil de koers blijkbaar dragen en dat is gewoonweg dom. Laat Noorwegen, Duitsland en de usual suspects dat maar doen. België moet de koers offensief openbreken, laat V. Avermaet en Vanmarcke doen waar ze goed in zijn: chaos veroorzaken. Ik had Roelandts en E. Theuns meegenomen ipv Maes en Keisse. Ook bij de selectie van Vandenbergh stel ik mij vragen, wat wordt diens rol? VDB gaat (terecht) door het leven als een renner die tactisch even slecht is als hij hard kan rijden. Hoe kan VDB Benoot, Vanmarcke of Van Avermaet aan een wereldtitel helpen? Deze selectie is er één opgesteld door Boonen, niet door Bomans. Dat is zeer spijtig en dat zeg ik dan als notoir Boonenfan.
8 september 2015 13:32
Tja dat probleem heb je dan als belgië, te veel goede renners om iedereen tevreden te houden, luxeprobleem ;)
8 september 2015 14:14
@Blaudzun: wedstrijd begint om 9.00 uur lokale tijd = 15.00 uur onze tijd.
De organisatie gaat uit van een eindtijd rond 15.40 uur = 21.40 uur onze tijd.
8 september 2015 15:09
Slimme keuze van Bomans. Iedereen laten denken dat er op Boonen gegokt wordt ;)
8 september 2015 16:20
Volledig eens met Sergeant, Roelandts had erin gemoeten. In het bericht hebben ze het steeds over een 'voorjaarsploeg'. 1 van de beste van het voorjaar is altijd Roelandts. Dus ik kan dat nergens plaatsen. En als de bondscoach een sprint wil met Boonen, waarom dat niet Debusschere? Een erg snelle man, die misschien nog wel rapper is dan Boonen. Lotto-Soudal, die zich inzet voor het Belgische wielrennen wordt tekort gedaan. Een paar uitstekende mannen van hun hadden geselecteerd moeten worden, als je de Belgische selectie ziet.
8 september 2015 16:57
Op van Avermaet moet je in elk geval niet rekenen als kopman. Die breekt de boel toch open op 60km van de meet of ie nu als kopman start of als helper. Ijzersterke renner, maar te onstuimig! Dat terzijde was Roelandts wel de logische keuze geweest in plek van Maes

Om te reageren moet je ingelogd zijn.