Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo
Foto: Sirotti
zaterdag 18 maart 2017 om 17:18

Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo

Michal Kwiatkowski (Sky) is de verrassende winnaar van Milaan-San Remo. De Pool versloeg Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) in de sprint. De drie waren samen weggesprongen op de Poggio.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!
Langzaam begin
Het was even wennen, maar de inmiddels gestopte Maarten Tjallingii zat vandaag voor het eerst sinds lange tijd niet in de vlucht van de dag. Er was ook geen enkele andere landgenoot mee in de kopgroep. We moesten het doen met Nico Denz (Ag2r La Mondiale), Mattia Frapporti (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), William Clarke (Cannondale-Drapac), Toms Skujiņš (Cannondale-Drapac), Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Umberto Poli (Novo Nordisk), Federico Zurlo (UAE Emirates) en Julen Amezqueta (Wilier Triestina). Deze tien kregen een maximale voorsprong van vijf minuten. Quick-Step Floors en vooral FDJ hielden het verschil beperkt.

foto: Sirotti

De gemiddelde snelheid lag in de eerste helft van de wedstrijd bijzonder laag. Tegenwind zorgde ervoor dat het peloton op de lange, rechte wegen van de Po-vlakte niet harder ging dan 36 kilometer per uur. De drie Capi werden om die reden vrij laat bereikt, maar eenmaal daar kreeg de kijker voor het eerst sinds de start weer eens wat actie te zien. Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) plaatste namelijk een demarrage vanuit het peloton. De Fransman kreeg echter niemand met zich mee, waardoor hij vanzelf terug waaide.

Dumoulin op kop
De Cipressa zorgde op 25 kilometer tot de meet voor beduidend meer spektakel. Nadat de kopgroep werd ingerekend, probeerden enkele grote namen weg te springen. Onder andere Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Philippe Gilbert en Tim Wellens wilden wegrijden, maar deze groep kreeg geen ruimte. Wellens probeerde het daarna nog eens, ditmaal samen met Mattia Cattaneo, maar opnieuw haalde het peloton de aanvallers terug. Simon Geschke en vooral Tom Dumoulin besloten vervolgens om het tempo hoog te houden. De twee Sunweb-renners probeerden op deze manier de koers zwaar maken voor hun kopman Michael Matthews. Het gevolg was dat Mark Cavendish moest lossen.

In aanloop naar de Poggio volgden nieuwe aanvalspogingen (van onder andere Tony Gallopin en opnieuw Philippe Gilbert), maar uiteindelijk stevende een grote groep af op de voet van de slotbeklimming. Dumoulin ging hier verder met waar hij op de Cipressa al mee bezig was: hard op kop rijden. De Nederlander nam bijna de volledige klim voor zijn rekening. Vlak voor de top ging Peter Sagan in de aanval. Sonny Colbrelli en John Degenkolb probeerden te volgen, maar beide renners moesten passen. Alleen Michal Kwiawkowski en Julian Alaphilippe konden naar het wiel van de wereldkampioen springen.

foto: Sirotti

Sprint met drie
Sagan reed vervolgens een groot deel van de afdaling op kop. Alleen op het einde hielp Alaphilippe een beetje. Eenmaal beneden hadden de drie aanvallers een voorsprong van zeventien seconden. Dat bleek ruim voldoende om stand te houden. Sagan zat in het laatste stuk op kop en was ook de eerste die de sprint aanging. Hij leek vervolgens naar de overwinning te rijden, maar Kwiatkowski wist hem nog net te passeren. Alaphilippe strandde op plaats drie. Daarachter won Alexander Kristoff de pelotonspurt, voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare.

RIDE Magazine
154 Reacties
18-03-2017 17:24
ik heb zelden zo'n mooie top 10 gezien in milaan sanremo
18-03-2017 17:24
Mooie poging Sunweb. Door het beulswerk van Dumoulin zat iedereen zo zwaar af te zien dat er eindelijk een groepje weg bleef na de Poggio. Echter kon Matthews niet mee met Sagan, Kwiat en Alaphilippe, waardoor dit plan in duigen viel.

Dat Sagan deze poging doet is slim, want in een pure massasprint heeft hij misschien 20% kans. Wanneer je echter Kwiat én Alaphilippe mee krijgt, die beiden supersnel kunnen sprinten, dan wordt het moeilijk.

Mooie finale en mooie winnaar.
18-03-2017 17:26
Sagan bedankt! Fantastisch gedaan, Kwiatkowski toch ook een mooie winnaar. Op deze wijze ook al solo menig koers gewonnen.
18-03-2017 17:27
Voila, Kwiatkowski heeft zijn twee goede dagen die hij ieder jaar heeft al gehad. In 2017, toevallig op de dag van Strade Bianche en San Remo. Maak nu topfavoriet van hem in een klassieker en hij wordt 30ste.
18-03-2017 17:27
Vanaf de Cipressa aardige koers gezien. Slim gereden van Kwiatkowski en knap afgemaakt, had van Alaphilippe een iets sterkere sprint verwacht. Prima uitslag.
18-03-2017 17:27
@ alsjewint. Dumoulin reed niet weg. Deed kopwerk voor Mattheus
18-03-2017 17:27
Mooie laatste 35 km gezien... Jammer voor Sagan dat hij het niet afmaakt, maar daardoor blijft het wel altijd spannend. Had misschien iets later aan moeten gaan.
18-03-2017 17:27
Sunweb heeft gewoon alles gedaan om hier kans te maken op de overwinning. Deden dat best goed. Vooral die eerste man op de Cipressa was sterk, Geschke was daarna alleen wat snel klaar, waardoor Dumoulin op de Poggio eigenlijk niet genoeg over had. Matthews was uiteindelijk ook niet goed genoeg, dus achteraf maakt het allemaal niets uit. Tactiek was echter wel degene die hier de kansrijkste was met deze renners.
18-03-2017 17:28
@LL
Tgoh ja ik snap je reactie wel, maar er valt Kwiat toch niets te verwijten he.
Het is op zich al straf dat hij, samen met Alaphilippe, die explosie van Sagan kon volgen :p. Bovendien heeft hij nog wel meegereden. Het is normaal dat je in de laatste honderde meters in het wiel van de snelste man blijft hangen.
18-03-2017 17:28
sagan maakt potverdorie iedere koers en andere profiteren steeds daarvan !vind ik heel jammer want ondanks dat hij een gigantische erelijst bij elkaar fiets,zie ik hem liever nog meer 1ste plaatsen halen.Hij verdiend het dubbel en dwars !!!!
18-03-2017 17:28
In Sanremo is het nooit een "normale" sprint @ Jeje. Sagan had daar ook kunnen winnen.

Heb een half uur als een gek lopen duimen dat TLJ met z'n drieën zouden opschuiven, net voor de Poggio. Het geschiedde niet, helaas.
18-03-2017 17:28
Gelukkig hebben we Sagan of ik viel helemaal in slaap.
18-03-2017 17:28
@redactie
Is er een mogelijkheid om het "heer" schap vdv te weren, pleegt ook nog plagiaat, loopt de spuigaten uit om het maar in wielertaal te houden.
18-03-2017 17:28
Sagan maakt de finale weer om te smullen. Het valt mij op dat hij dan nog wel eens wat verliest. Elke koers pakt hij het weer anders aan. Hij kon ook voor de sprint gaan met de groep. Maar hij was weer de sterkste van allemaal. Op hangen en wurgen konden er nog net twee mee en dan toch nog winnen van Sagan, alleen in wielrennen kan dat .
18-03-2017 17:29
Kwiatkowski, de man die elke grote klassieker kan winnen :)
18-03-2017 17:30
Het mooie aan Sagan: hij geeft meteen een handje aan Kwiatkowski.
18-03-2017 17:30
Ik heb vaak het gevoel dat Sagan zich verplicht voelt om op kop aan de sprint te beginnen. In de omloop deed hij het ook, net als vorig jaar, en verloor hij. In Kuurne verraste hij met op kop van ver aan te gaan, en ik denk dat hij het opnieuw zo dacht te doen. Kwiat moest van veel minder ver komen dan Stuyven toen, en had altijd het voordeel van uit het wiel te kunnen komen. WK, Amstel, MSR, Strade x2, E3,... kan beginnen tellen zou ik durven zeggen.
18-03-2017 17:31
Ik weet niet exact wanneer Sagan de sprint aanging, maar het leek me dat hij best nog 50m had kunnen wachten.
18-03-2017 17:31
als toch een sky moet winnen dan maar kwiatkowsi
18-03-2017 17:32
Zonder Sagan waren die twee nooit weggekomen want hij maakte het verschil grotendeels in de afzink.
18-03-2017 17:32
edit redactie: niet doen
18-03-2017 17:33
Vermakelijke finale. Capi gemist, maar net op tijd wakker voor de Cipressa. Indrukwekkend Sunweb, maar die mannetjes hadden ze achteraf misschien wat later uitgespeeld. Het kopwerk van Dumoulin op de Poggio zag er erg raar uit. Matthews 12e, vlak achter 2 man van Orica...

Tankink beste man van TLJ, het mag gezegd. Met 3-4 man in de eerste groep, maar die was dan ook nog een half peloton groot.

Mooi podium, mooie winnaar, machtige Sagan ook al wint 'ie niet.
18-03-2017 17:33
@Wheely
Dat zei ik al ja en ik blijf erbij. Hij is niet de allerbeste op geen enkel terrein maar echt de beste timer die zowel vluchtmomenten als sprints feilloos aanvoelt.
@DerHerr > Sprint a trois is totaal onvergelijkbaar met een grotere groepssprint
18-03-2017 17:33
Sunweb in elk geval lekker in de kijkert gereden. Of het slim was, tsja, er kan er maar een winnen. En Matthews geen superdag. Zag ze in elk geval meer doen dan TLJ. Die zag je vooral achteraan harken.
18-03-2017 17:34
Ik snap niet dat mensen positief zijn over de tactiek van Sunweb. Die tactiek had kunnen werken als Matthews in het wiel van Dumoulin had kunnen volgen op de Poggio.

Nu zag je dat Dumoulin constant moest inhouden en dat Matthews toch nog ergens op de 15de plek omhoog reed. Op dat moment had Sunweb zich gewoon moeten realiseren dat het beter was Dumoulin te sparen. Dit is een tactiek die aan de tekentafel besloten is waarbij totaal niet gereageerd is op het feit dat Matthews niet zo sterk was.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.