Lachlan Morton voltooit in recordtijd fietstocht rond heel Australië
foto: Cor Vos
zaterdag 5 oktober 2024 om 18:42

Lachlan Morton voltooit in recordtijd fietstocht rond heel Australië

Lachlan Morton is binnen. De Australiër begon een maand geleden aan een fietstocht rond heel Australië en kwam vrijdag aan in zijn woonplaats Port Macquarie. Hij had daar 30 dagen, 9 uur en 59 minuten voor nodig, wat ‘voor zover bekend’ een record is.

Morton reed jaren in de WorldTour en maakt nog altijd onderdeel uit van EF Education-EasyPost, maar in gewone wegwedstrijden hebben we hem al lang niet gezien. De laatste jaren legt de avonturier zich enkel toe op het gravelen en andere opzienbarende uitdagingen. Zo fietste hij in maart 2022, kort na de Russische inval in Oekraïne, vanuit München naar de Oekraïense grens om geld op te halen voor mensen die gevlucht waren voor het oorlogsgeweld in het land. Een tocht van 1063 kilometer.

Dat was nog peanuts vergeleken met hetgeen Morton de voorbije maand deed. Hij fietste dagelijks 450 kilometer en legde zo in totaal 14.210 kilometer af langs de rand van Australië. “Het voelde als een eeuwigheid”, zei Morton na afloop tegen CNN. “Je kan een dag afronden en dan een voldaan gevoel hebben, of opluchting, en dan val je binnen twintig minuten in slaap. Voor je het weet, word je wakker en ben je weer op nul. Dat is zwaar.”

Record
De tijd waarin Morton de ronde om Australië voltooide, is volgens EF Education-EasyPost een record. Er is geen snellere tijd bekend. Morton scherpte de tijd die tot nog toe gold als toptijd met meer dan een week aan.

Ook dit keer verbond Morton een goed doel aan zijn onderneming. Hij zamelde meer dan 75.000 euro in voor de Indigenous Literacy Foundation. Deze stichting voorziet inheemse kinderen in afgelegen Australische gemeenschappen van boeken en andere hulpmiddelen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.