Lance Armstrong: “Dit was de grootste fout in carrière Tadej Pogacar, geef ze geen reden om je te haten”
foto: Cor Vos
zaterdag 20 juli 2024 om 08:47

Lance Armstrong: “Dit was de grootste fout in carrière Tadej Pogacar, geef ze geen reden om je te haten”

De overwinning van Tadej Pogačar vrijdag op Isola 2000 heeft veel losgemaakt in het wielrennen. Lance Armstrong heeft in zijn podcast The Move zelfs hard uitgehaald naar de aanstaande Tour de France-winnaar. Volgens de Amerikaan, die zeven keer de Tour won maar al die zeges moest inleveren wegens dopinggebruikt, heeft Pogačar ‘de grootste fout in zijn hele carrière gemaakt’.

De discussie begon bij oud-wielrenner George Hincapie, die de keuze van Pogačar niet snapte om er alles aan te doen om Matteo Jorgenson nog in te halen op Isola 2000. De kopman van UAE Emirates was genadeloos, voor al zijn concurrenten én voor Visma | Lease a Bike en Jorgenson. “Mijn beeld over deze situatie is veranderd ten opzichte van 20 jaar geleden”, reageert Armstrong daarop. “Ik heb ook in deze positie gezeten. Ik wilde ook altijd die etappe winnen, want die streep lag daar. Of al was het om het prijzengeld. Maar dat idee is nu anders. En dan hoor ik: hoe durft die Armstrong hierop te reageren? Nou, ik ben bij uitstek geschikt om hier commentaar op te geven.”

“Wat we op hier gezien hebben, is de grootste fout in zijn hele carrière. Dat beloof ik je”, is Armstrong heel fel. “De andere ploegen zien dit niet graag, de fans… Dan kan je wel zeggen dat de mensen thuis in Slovenië ervan houden, ja, maar je rijdt ook tegen de Belg Remco Evenepoel, tegen Jonas Vingegaard uit Denemarken. Twee grote landen in het wielrennen. Je rijdt in Frankrijk, met de Franse media. Dit is een enorme fout van hem.”

‘Geef de mensen geen reden om jou te haten, om aan je te twijfelen’
“Dan hoor ik de reacties al van: het is een wedstrijd. Ja, dat klopt, maar het is ook een politieke campagne”, gaat de Texaan, die zeven keer met de gele trui in Parijs stond, verder. “Geef de mensen geen reden om jou te haten. En dat herhaal ik graag. Don’t give them a reason to hate you. En als dat te fel is? Geef ze dan geen reden om jou niet leuk te vinden. En nog belangrijker: Geef ze geen reden om aan je te twijfelen. Geef geen kans om vragen te stellen bij je grootsheid. En dat heeft hij wel gedaan, dat is zijn grootste fout geweest.”

Armstrong wil daar later in de podcast nog wat aan toevoegen. “Ik ben echt een fan van Tadej Pogačar”, geeft hij aan. “Als fan en supporter zei ik: doe dit niet, doe dit niet. Ik wilde het beste voor hem. […] Hij had Jorgensen ook kunnen bijhalen en een stuk kunnen meenemen. Ik heb veel van deze situaties gehad. Op de Mont Ventoux heb ik Marco Pantani de rit laten winnen, maar daar was hij niet blij mee. Dat voelde voor hem als een extra klap. Dat voelde ook niet goed. Maar Pogačar moet kijken naar het hoogste podium in Nice. Dat is de echte overwinning.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.