Rancune of terecht punt? Australische bond dreigt met lange schorsing Matthew Richardson vanwege nationaliteitswijziging
Krijgt Richardson een lange schorsing aan zijn broek? - foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2024 om 16:59

Rancune of terecht punt? Australische bond dreigt met lange schorsing Matthew Richardson vanwege nationaliteitswijziging

Discussie Baanwielrenner Matthew Richardson, de grote rivaal van Harrie Lavreysen op de sprintonderdelen, riskeert een schorsing van twee jaar. De 25-jarige Richardson maakte onlangs bekend dat hij niet langer zal uitkomen voor Australië, maar wel voor Groot-Brittannië. De Australische wielerbond is daarop een onderzoek gestart.

De Australische bond is van mening dat Richardson voor twee jaar geschorst moet worden. Volgens de regels van de internationale wielerunie UCI zal de Brit – winnaar van drie olympische medailles – sowieso ontbreken op de komende (EK en WK) internationale kampioenschappen, maar dat is volgens AusCycling niet genoeg.

De wielerbond pleit voor een langere schorsing voor Richardson, van twee jaar. “We zijn er zeker van dat de UCI zich zal houden aan de regels”, laat een woordvoerder van de Australische wielerfederatie weten aan persbureau Reuters. De bond is niet in de positie om Richardson te schorsen en kijkt daarvoor dus naar de UCI. Achter de schermen worden er momenteel gesprekken gevoerd met de Britse wielerbond en de UCI.

Nieuw hoofdstuk
Richardson is geboren in Maidstone, Kent (ruim een uur ten zuidoosten van Londen) en in zijn jeugd verhuisd naar Australië. Al die tijd had hij een dubbel paspoort, maar kwam hij uit voor Australië. Nu kiest hij voor een verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk en het Britse baanprogramma. Hij hoopt bij Team GB een nieuwe stap te zetten en zo de druk verder op te voeren op sprintkoning Harrie Lavreysen.

“Ik heb besloten om mijn leven verder te zetten aan de andere kant van de wereld, voor een nieuw hoofdstuk in mijn carrière”, staat hij stil bij zijn keuze. “Van nationaliteit wisselen was een moeilijk besluit. Het was een persoonlijke keuze, gemaakt na goed overleg over mijn carrière en mijn toekomst. Ik heb respect voor Australië en de baanploeg, dat zal altijd onderdeel blijven van wie ik ben. Ik omarm deze nieuwe stap en jacht op een droom. Een droom om te rijden voor het land waar ik geboren ben.”

UPDATE 17.00 uur: Richardson hield wisselen naar Britse nationaliteit bewust achter voor Australië
De reden waarom de Australische wielerbond extra stappen tegenover Richardson overweegt, is omdat de baansprinter al sinds februari in het geheim gesprekken voerde met British Cycling over de te maken stap. De beslissing is al gemaakt voor de Olympische Spelen in Parijs en het dossier lag in mei al bij de UCI. Richardson koos er bewust voor om die informatie niet met de Australische bond te delen, omdat hij bang was dat ze hem dan zouden thuislaten voor de Spelen. In het artikel hieronder lees je daar alles over.


Wat schrijven de UCI-regels voor?

Op pagina 12 van de UCI Regulations onder hoofdstuk één, staat bij bis 1.1.033 (en 1.1.033 bis) uitgelegd wat de te volgen stappen zijn bij het wijzigen van je sporting nationality, ofwel het land dat je vertegenwoordigd tijdens sportevenementen. Die correspondeert altijd met de nationaliteit die je bezit. In het geval van een dubbele nationaliteit zoals bij Richardson het geval is, moet een renner bij de eerste licentieaanvraag kiezen tussen een van de twee. Die keuze viel uit op Australië.

Een renner mag zijn nationaliteit wijzigen als…
a. de betreffende burgerlijke nationaliteit om welke reden dan ook verloren gaat, mag de renner een andere nationaliteit kiezen die hij bezit.
b. de renner zijn eerste keuze maakte toen hij nog minderjarig was; deze keuze maakt renner op het eerst mogelijke moment als volwassene.
c. de renner een tweede nationaliteit heeft a. en b. niet van toepassing zijn, mag dat onder de volgende restricties:

  • een nationaliteitswijziging mag niet meer dan tweemaal per carrière plaatsvinden;
  • als de renner voorheen zijn nationale ploeg heeft vertegenwoordigd op de Olympische Spelen, Continentale of Regionale Spelen, WK’s, Continentale kampioenschappen of Wereldbekers in welke categorie dan ook (junioren, beloften, elite, masters), dan is de renner niet beschikbaar voor selectie met de nieuwe federatie tijdens het eerstvolgende WK en Continentale kampioenschap (in alle disciplines en categorieën) met als startdatum de dag van de bevestiging namen de UCI dat de renner van nationaliteit mag wisselen. Deze restrictie geldt niet voor sporters met een vluchtelingenstatus, die de nationaliteit krijgen van het land waar ze dan in wonen.
  • in het gevel van een tweede wijziging van nationaliteit on de c., geldt ook dat de renner in kwestie voor de komende twee WK’s en Continentale kampioenschappen niet beschikbaar is voor selectie.

Naast bovenstaande restricties onder c. kunnen er beperkingen gelden voor andere evenementen in overeenstemming met de regelgeving van de relevante organisatie. Rule 41 uit het Olympic Charter en bijbehorende statuten (Olympische Spelen en Continentale Spelen) of hoofdstuk 3.1 van het Internationaal Paralympisch Comité Handboek (voor de Paralympische Spelen), bepalen of een renner een land mag vertegenwoordigen op die drie multisportevenementen.

d. een renner erkend is als vluchteling in het land waar hij verblijft, kan hij of zij ervoor kiezen om te worden geclassificeerd onder de sportieve nationaliteit van “vluchteling” overeenkomstig artikel 1.1.033.

Formaliseren
Om een wijziging van nationaliteit bij de UCI formeel te maken, moet een renner bewijzen dat hij de gekozen nationaliteit heeft. Dat kan middels een paspoort of een certificaat afgegeven door een ministerie, consultaat, ambassade of andere officiële instantie. Daarnaast moet de aanvrager een ondertekende en gedateerde, formele verklaring afgeven waarom hij van nationaliteit wil veranderen. In diezelfde verklaring erkent de aanvrager de restricties die hij met die wijziging opgelegd krijgt.

Wanneer de aanvrager de nationaliteitswijziging vanaf een specifieke datum wil laten ingaan, moet diegene het verzoek ten minste drie maanden voor die datum indienen bij de UCI. Zodra de nationaliteitswijziging is bevestigd, zal de UCI de aanvrager en de betrokken nationale federaties hiervan op de hoogte stellen.

Welke regel is van toepassing op Matthew Richardson?

Binnen de UCI-regels die hierboven vermeld zijn, geldt dat Richardson de aanvraag doet op basis van letter c. in regelgeving. Er vanuitgaande dat de nationaliteitswissel heeft plaatsgevonden op afgelopen maandag 19 augustus (de dag van de aankondiging in het persbericht), is Richardson verboden om tijdens het WK baanwielrennen 2024 in oktober (Denemarken) en het EK baanwielrennen 2025 in Heusden-Zolder (België) mee te doen. Groot-Brittanië mag hem dan net selecteren.

Bekendere voorbeelden uit het wegwielrennen zijn
Steffen Wesemann flag-de > flag-ch
Roy Sentjens flag-nl > flag-be
Heinrich Haussler flag-de > flag-au
Marc de Maar flag-nl > flag-cw
Olga Zabelinskaya flag-ru > flag-uz
Sergey Lagutin flag-uz > flag-ru > flag-us
Enrico Gasparotto flag-it > flag-ch
Pavel Sivakov flag-ru > flag-fr

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.