Lappartient maant ASO tot uitbreiding tv-verslagen vrouwenwielrennen
UCI-voorzitter David Lappartient heeft er bij de ASO op aangedrongen dat er meer werk wordt gemaakt van de tv-uitzendingen van vrouwenkoersen. Dat zei hij in een gesprek met de NOS, waarin hij tevens de ambitie onderstreepte om meer vrouwenwielrennen op televisie te krijgen. Zijn uitspraken volgen op de zorgen rond de hervormingen, die de UCI wil doorvoeren.
“Onze ambitie is om zoveel mogelijk vrouwenkoersen live op tv te krijgen”, zegt Lappartient. “Maar het moet natuurlijk ook geproduceerd worden en dat kost geld. Misschien kunnen we beter gaan onderhandelen over het uitzenden van het geheel aan vrouwenkoersen. Nu gebeurt dat her en der, maar er zijn ook koersen die niet live op tv komen. Die niet eens worden geproduceerd.”
Een voorbeeld daarvan is de Waalse Pijl, nochtans een koers die deel uitmaakt van de UCI Women’s WorldTour. “Ik heb de ASO daarop aangesproken, de organisator van de Waalse Pijl, en ze gezegd dat ze niet voldoen aan de eisen die aan WorldTour-koersen worden gesteld. Ik heb ze verzocht om een serieuze inspanning te plegen om hun koers op tv te krijgen.”
Hervormingen
De UCI kondigde voor het vrouwenwielrennen onlangs verbeterde arbeidsvoorwaarden aan en een minimumloon. De plannen worden toegejuicht, maar kunnen tevens rekenen op enkele kritische kanttekeningen. Zo zouden ze te snel worden doorgevoerd, kosten ze de ploegen veel meer geld en leveren ze weinig op – de sponsornamen zijn immers nauwelijks op tv te zien.
Lappartient: “Als je aan zo’n hervorming begint, weet je dat je tegen problemen aanloopt. Voor sommigen gaat het niet snel genoeg, maar we moeten niet overdrijven. Daarom beginnen we in 2020 eerst met vijf ploegen die aan de eisen moeten voldoen. Het is geen verplichting voor alle ploegen, alleen de ploegen die er deel van willen uitmaken, moeten voldoen aan de regels.”
Belangrijk thema
Voor hem zou het geen verrassing zijn als sponsors straks zeggen dat ze de WorldTour verlaten. “Maar vergeet niet dat dit een belangrijk politiek thema is, een belangrijk thema in de economie. Dan is het moeilijk te verdedigen dat bedrijven verschil maken in beloning tussen mannen en vrouwen. Dat is sociaal niet acceptabel. Kijk, voor de sponsors is het ook een kwestie van imago.”
“Als ik de vrouwen zie trainen, als ik zie dat ze dezelfde inspanningen moeten leveren als mannen en ik merk dat ze niet dezelfde waardering krijgen, vind ik dat wij als organisatie voorwaarden moeten scheppen om gelijke omstandigheden te krijgen. Dat zie je ook elders in de topsport gebeuren. Gender-gelijkheid is een belangrijk thema, ook voor de UCI”, aldus Lappartient.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.