Lappartient over zaak-Froome: “Weet niet of we voor de Tour uitsluitsel hebben”
Terwijl Chris Froome nog volop in de strijd is voor een podiumplek in de Giro, hangt de onzekerheid rond zijn salbutamol-zaak nog steeds als een sluier over zijn seizoen. UCI-voorzitter David Lappartient heeft zich al meerdere malen aangegeven dat hij hoopt op een snelle oplossing, maar laat nu weten dat een beslissing voor de Tour de France allerminst vanzelfsprekend is.
Froome mag starten in de Tour wanneer er geen tijdige beslissing is. “Natuurlijk. Wanneer je kijkt naar de regels van de UCI , dan mag hij starten wanneer er geen beslissing is genomen of een straf is opgelegd. We zullen zijn rechten altijd accepteren.”
Met de organisatie van de Giro was er een misverstand. Lappartient ontkent dat hij de organisatie beloofd heeft dat zijn resultaten niet geschrapt worden. “Ik heb nooit gezegd dat er geen sanctie zal volgen”, aldus Lappartient. “Dit is aan de anti-dopingcommissie. Ik ben niet degene die deze beslissing kan nemen.”
Ik ben overigens wel bang voor het Franse publiek, mocht Froome wel starten in de Tour. De Italiaanse wielerfan is doorgaans wat schappelijker. Froome was al niet onschendbaar in Frankrijk en zeker niet de populairste renner en er hoeft maar één gek tussen te staan die hem van zijn fiets trekt... Goed, het is speculatie, maar ze halen zich ontegenzeggelijk problemen op de hals.
Op een of andere manier verwacht ik dat Froome de Tour niet zal rijden (al dan niet in overleg met ASO besloten).
@sprintmaster: ASO is m.i. inderdaad een van de weinige partijen die in deze zaak wellicht een maatregel zal weten te forceren.
Wat onderneemt de UCI nu dan om dit soort gevallen in de toekomst wél te kunnen handelen ?
Wanneer worden de rechten van de schone renners en het publiek geaccepteerd, en beschermt ?
Verder is het voor ons klootjesvolk tegenwoordig in veel sectoren steeds normaler aan het worden dat je mag pas beginnen met de afgesproken arbeid in het arbeidscontract wanneer de organisatie je VOG in handen heeft.
Daar zou ik het dan weer niet mee eens zijn, ook renners zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Gedurende het onderzoek ben je daarom dus ook gewoon nog onschuldig.
Wel vraag ik me af of deze zaak nu zo extreem lang loopt of dat er in het verleden bij vergelijkbare onderzoeken simpelweg veel minder media aandacht was waardoor het extra belicht wordt.
Binnen de huidige regelgeving bestaat er ook geen mogelijkheid Froome te schorsen zolang het verweer nog loopt.
Mogelijkheid tot verweer prima, zo zijn de regels maar zet daar wel een tijdlijn op van bv maximaal een half jaar.
Het is vooral zaak dat de regelgeving zsm wordt aangepast. In de toekomst dienen positieve testen gelijk bekend gemaakt te worden, en moet daar een specifieke sanctie aan verbonden zijn die voor iedereen geldt. De huidige regelgeving maakt willekeur mogelijk, creëert rechtsongelijkheid en zal om die reden niet houdbaar zijn.