Lars van den Berg mag beginnen met revalideren, ontstoken hartspier is genezen
foto: WielerFlits
Youri IJnsen
dinsdag 9 juli 2024 om 09:45

Lars van den Berg mag beginnen met revalideren, ontstoken hartspier is genezen

Het gaat goed met Lars van den Berg. De Nederlander vierde zondag zijn 26ste verjaardag in de Tour de France, maar doet dat dit jaar als bezoeker. De renner van Groupama-FDJ staat sinds eind februari aan de kant, nadat hij het bewustzijn verloor in de Faun Drôme Classic. Een ontstoken hartspier blijkt daar nu aan ten grondslag te liggen. Hij kijkt inmiddels weer vooruit, vertelt hij aan WielerFlits.

Het contrast met een jaar eerder kan bijna niet groter. Anderhalve week voor de Tour de France 2023 werd Van den Berg opgebeld door zijn ploeg. Totaal verrast kreeg hij in de Limburgse heuvels – waar hij trainde met zijn jongere broertje Marijn – de mededeling dat hij een dikke week later in Bilbao verwacht werd voor de start van La Grande Boucle. Een bericht waar hij niet op rekende, maar des te mooier dat hij erbij kon zijn. Het was immers de laatste Tour van kopman Thibaut Pinot, waardoor Van den Berg een maand lang een Frans gekkenhuis meemaakte.

De Nederlander staat er sinds zijn profdebuut goed op bij de Franse equipe van Marc Madiot. Begin dit jaar hoopte hij nog op een nieuwe Tour-deelname, maar amper een maand later sloeg het noodlot toe. Van den Berg verloor het bewustzijn in Faun Drôme Classic en kwam daarna ten val. Hij had een van zijn beste dagen op de fiets ooit, maar voelde zich plots licht in zijn hoofd. De schrik zat er bij hem, zijn ploeggenoten en Sjoerd Bax – die meteen afstapte om te helpen – flink in. Al snel werd duidelijk dat het geen gewone val was en Van den Berg zelf voelde zich vreselijk.

Morzine - France - cycling - Lars van den Berg Team Groupama FDJ pictured during 110th Tour de France (2.UWT) - stage 14 from Annemasse to Morzine les Portes du Soleil (151.8km) - Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

foto: Cor Vos

Medische molen
Naderhand moest hij drie maanden rust houden en werd hij onderworpen aan allerlei onderzoeken om de oorzaak te vinden. Eind juni kreeg Van den Berg zijn laatste scans en intussen weet hij wat eraan ten grondslag lag. Het betekent ook dat hij een lange, onzekere periode achter zich kan laten en weer vooruit kan kijken naar zijn sportieve toekomst. “Het gaat goed met me”, vertelt hij op de rustdag aan WielerFlits. “Steeds iets beter. Vorige week ben ik begonnen met de revalidatie. Daar staat vier tot zes maanden voor, wat wel betekent dat het voor mij meteen einde seizoen is.”

De Nederlander komt dit jaar dus niet meer in actie. “Het probleem is nu opgelost, waardoor ik mezelf nu weer stapje voor stapje meer mag belasten. Als ik de komende periode niets geks tegenkom, dan zou ik normaal in 2025 weer wedstrijden kunnen rijden. Daar hoop ik tenminste op, ik ga er niet vanuit dat ik iets tegenkom. Al weet je het natuurlijk nooit. Maar het is fijn dat er een oorzaak gevonden is en dat ik ben begonnen met mijn revalidatie.” Die oorzaak bleek een ontstoken hartspier te zijn, vertelde hij dinsdagavond in De Avondetappe. Over zijn toekomst bij de ploeg hoeft hij zich in ieder geval geen zorgen te maken. Hij heeft nog een doorlopend contract.

Broertje aanmoedigen

Marijn van den Berg – foto: Cor Vos

Vervelen doet de allrounder zich overigens niet. Hij maakt samen met Niels Willemse zijn eigen podcast Cycling Inside, waar ze vaak met een andere invalshoek dan andere podcasts hun onderwerpen belichten. Daarmee onderscheiden ze zich in het ruime aanbod wielerpodcasts. Daarnaast maakte Van den Berg in mei zijn debuut als co-commentator bij Eurosport. Hij was onder meer te horen tijdens Eschborn-Frankfurt, een aantal etappes in de Giro d’Italia, het NK en de eerste Tour-ritten. Maandag is hij te gast bij De Avondetappe. Van den Berg is in de Tour om zijn jongere broertje Marijn aan te moedigen. Ook ging hij uiteraard even langs bij zijn eigen ploeg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.